Тваринництво

Через передчасне оцінювання можна вибракувати непросиджених індичат

Якість молодняку індиків оцінюють через 12-18 годин після вибирання з вивідної шафи, але не пізніше ніж через 20 годин після виведення. Передчасне оцінювання може призвести до бракування життєздатних, але не просиджених індичат, пише журнал «Наше птахівництво».

У промислових і лабораторних умовах молодняк індиків оцінюють візуально за зовнішніми ознаками, проводять його переваження й вибірковий розтин для морфологічного й біохімічного дослідження.

За біохімічних досліджень спираються на дані з таблиці.

Показники якості добових індичат

За візуального дослідження оцінюють активність, рухомість, розмір черева, стан пуху, грудної кістки, голови, очей, дзьоба, ніг, пупкового кільця, клоаки. Добові індичата повинні мати щільний корпус, крила, що прилягають до тулуба, повністю обсохлий і рівномірно забарвлений пух, рожеву чисту клоаку.

Непросиджений молодняк (щойно виведений) погано тримається на ногах, має збільшене обвисле черево, злиплий, погано обсохлий пух. Таких індичат нерідко помилково вважають слабкими й непридатними до вирощування.

Слід ураховувати, що протягом першої доби після виведення відбуваються значні зміни в екстер’єрі й інтер’єрі молодняку: знижується жива маса, зменшується розмір черева й маса залишкового жовтка, збільшується розмір і маса жовчного міхура з жовчю, пух висихає й визволяється від кератинової плівки та щільно прилягає до шкіри, стає блискучим. Активність і рухомість молодняку збільшується, чітко проявляється інстинкт клювання, який притупляється до 36 годин після виведення, якщо індичат несвоєчасно перевести на вирощування.