Тваринництво

Як діагностують респіраторний мікоплазмоз у індиків

Респіраторний мікоплазмоз у індиків діагностують на підставі епізоотичних даних, клінічних ознак, патолого-анатомічних змін, результатів серологічних і бактеріологічних досліджень, а також позитивної біопроби на курячих ембріонах, заражених виділеною культурою мікоплазми. У сумнівних випадках проводять гістологічні дослідження.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Для встановлення діагнозу одночасно роблять дослідження на збудники, з якими мікоплазмоз може співіснувати: кишкову й гемофільну палички, пастерелу, вірус ІЛТ, реовірус, віспу, інфекційний бронхіт.

Якщо є підозра щодо захворювання індиків на респіраторний мікоплазмоз, вживають заходів для швидкого уточнення діагнозу. Для цього на дослідження в державну лабораторію ветеринарної медицини спрямовують свіжі трупи й клінічно хвору птицю (4-5 голів), а також 25 проб сироваток крові від птиці з кожного приміщення, де є прояви захворювання.

Для виявлення латентної форми респіраторного мікоплазмозу, крім серологічних досліджень потрібно досліджувати ембріони, які загинули в останні дні інкубації, а також задохликів. Останніми роками для виявлення мікоплазм у індиків застосовують ПЛР.

Раніше ми писали, як запобігти респіраторному мікоплазмозу в індиків.