Шведський стартап вирощує зелень у супермаркетах
Шведська компанія SweGreen будує ферми в супермаркетах для вирощування зелені, овочів та ягід методом гідропоніки – у пробках з мінеральної вати у воді, без використання землі.
Про це повідомляє EuroNews.
Зазначається, що ферми SweGreen, що працюють у Швеції та Німеччині, є відповіддю на дефіцит води, відсутність сільськогосподарських угідь і залежність від геополітики.
Вирощування фруктів і овочів на місцевому рівні також зменшує транспортні викиди, подовжує термін зберігання та покращує смак.
Покупці можуть побачити, як росте та збирається урожай на їхніх очах, а потім зняти їх з полиці.
«Наприклад, у супермаркетах є пекарні. Але тепер вони вирощують їжу, а не випікають», – сказав Сепер Мусаві, директор з інновацій і голова SweGreen X.
Наразі SweGreen може вирощувати до 100 різних видів рослин, включно із салато, кропом, м’ятою та петрушкою.
«Ми перебуваємо в процесі розширення нашого портфоліо, щоб включити мікрозелень, ми тестуємо плодові рослини та полуницю », – додав Сепер Мусаві.
Залежно від розміру супермаркету та його потреб, клієнти SweGreen можуть вибирати між культивацією на 45 м2 з потужністю 300 рослин на день і культивацією на площі до 12 м2 і максимум 116 рослин на день.
Ферми SweGreen також можуть розташовуватися у ресторанах, готелях, університетах та в житлових будинках.
Читайте також: Співвласник вертикальної ферми розповів, як його салати потрапили у бургери «Окко»