Експерт назвав головні критерії вибору сортів фундука для закладання саду
Головним критерієм у підборі сортового складу фундукового саду сьогодні має бути придатність сорту до переробки та механізованого збирання.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Макар Терещенко, кандидат сільськогосподарських наук та засновник господарства Hazelstar.
Горіх має легко випадати з плюски на землю, а потім нормально лущитись та бланшуватись, пояснює експерт. Сорти, які не мають цих властивостей, можна вирощувати лише у невеликих обсягах, збирати вручну та продавати на свіжому ринку.
«Це стосується, наприклад, сортів української селекції – попиту на них у переробці я не бачу, – сказав пан Терещенко. – Якщо з 10 га ви зберете 30 тонн Каталонського, Барселонського або Тонда ді Джиффоні, цей обсяг у вас гарантовано куплять по нормальній ціні. З сортом Пирожок цього не вийде».
Проте експерт зовсім не відмовляє у перевагах українському фундуку.
«Українські сорти смачніші за будь-які європейські, тому й кращі для свіжого ринку. Але він дуже маленький і серйозного бізнесу тут не подбудувати», – резюмував Макар Терещенко.
Читайте також: Іспанські сорти фундука конкурують на українському ринку з італійськими