Тваринництво

Молода птиця швидше втрачає тепло, ніж повністю оперена старша

На швидкість втрати тепла птицею серед іншого впливає її вік. Так, молода птиця має відносно мало пір’я (коефіцієнт опору теплопередачі), тому втрачає тепло стрімкіше, ніж старша повністю оперена.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Крім того, молода птиця має більшу площу поверхні на 1 кг ваги, на відміну від дорослої, що теж пришвидшує втрату тепла, як порівняти з бройлером ринкової ваги.

Швидка втрата тепла молодими курчатами ‒ основна причина, чому зазвичай їхнє вирощування починається приблизно за температури 32 °C й поступово знижується до 18-21 °C, коли досягається ринкова вага.

Потрібно допомогти зменшити швидкість втрати тепла маленьким пташенятам і збільшити, коли птиця стає старшою й відчуває труднощі з втратою тепла для комфортного самопочуття.

Крос птиці теж позначається на сприйнятті птицею тепла. Деякі кроси стають повністю опереними раніше за інших. Чим нижчий рівень покриття пір’ям у певному віці, тим більше втрачатиме тепла птиця і тим прохолодніше почуватиметься.

Та це ‒ не єдині чинники, що впливають на швидкість втрати тепла. Тепловиведення від погано ізольованих стель і дахів або припливних клапанів, рівень активності птиці, ніч проти дня, тип і глибина підстилки також можуть мають значення. До того ж усі ці чинники взаємодіють.

Як наслідок, визначення того, як птиця почувається з будь-якою комбінацією чинників навколишнього середовища чи керування, потребує буквально тисячі досліджень.