Тваринництво

В Європі – нова форма інфекції Gallinarum Pullorum серед несучок

Патомеханізм інфікування спорідненими бактеріями Salmonella Gallinarum і Salmonella Enteritidis різний.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише Мацей Кучковські, доцент Вроцлавського університету природничих наук (Польща).

«Результати нашого дослідження продемонстрували, що Salmonella Enteritidis накопичувалася в одноденних курчат переважно в лімфатичних вузлах сліпої кишки і фабрицієвій сумці. А Salmonella Gallinarum проявлялася в організмі лише через 48 годин», ‒ зазначає він.

Salmonella Gallinarum Pullorum має два біотипи: Salmonella Gallinarum і Salmonella Pullorum Перший із них інфікує переважно статево зрілих курей і спричиняє в них тиф, який характеризується високою смертністю, птиця несе менше яєць.

Своєю чергою Salmonella Pullorum спричиняє пулороз курчат. Інфекція передається вертикальним шляхом, має гострий перебіг і характеризується діареєю, млявістю і дуже високою смертністю птиці (до 100%).

За словами Мацея Кучковського, нині в Польщі, в ЄС немає проблем із Salmonella Pullorum у курчат. Такі інфекції трапляються дуже рідко. Натомість торік повідомлялося про інфікування Gallinarum Pullorum у стадах несучок.

«Перебіг цих інфекцій характеризується меншою смертністю, але спричиняє дуже характерні зміни печінки, збільшення селезінки. Також інколи пошкоджується нервова система, спостерігається запалення кортикального шару і порушення опорно-рухового апарату. Це – абсолютно нова форма інфекції в Європі. В Польщі також був один такий випадок», ‒ підкреслює вчений.

Нагадаємо, для птаховиробників важливо навчитися контролювати сальмонелу.