Консультант розповів, коли у сушінні цибулі не слід покладатись на автоматику
У більшості варіантів обладнання для сховищ параметри сушіння цибулі розраховуються через абсолютну вологу, тобто через ту її фактичну кількість, яка знаходиться у приміщенні та зовні, та, порівнюючи ці параметри, приймають рішення – чи є можливість сушити зовнішнім повітрям.
Про це йдеться у статті в журналі «Садівництво по-українськи» міжнародного консультанта зі зберігання овочів і фруктів Павла Булгакова.
«Я зазвичай пропоную для цього простий спосіб – таблицю температури точки роси, – розповідає він. – Беремо температуру продукції та вологу у камері і на перетині отримуємо певну температуру точки роси. Так само вимірюємо останню у зовнішньому середовищі. Порівнюємо ці два значення точки роси: де воно більше – там більше вологи. З цього маємо зробити висновок, чи можемо провітрювати сховище зовнішнім середовищем».
Результат з таблиці дає своєрідний «дозвіл» на те, щоб відкривати сховище, незалежно від того, професійне у вас обладнання з клапанами чи звичайний ангар з дверима, каже експерт, який у цьому випадку воліє користуватися саме таблицею, а не автоматикою.
«Маючи змінні параметри температури конденсації зовнішнього середовища та температуру продукції, ви краще контролюєте процес, – пояснює Булгаков. – Коли ви дістаєте пляшку пива з холодильника, на ній утвориться конденсат, – так само відбувається і з цибулею, коли на неї заганяти повітря ззовні, якщо ви не витримаєте граничні значення».
Читайте також: Осушувач рятував цибулю у сховищі