Шкаралупа яйця має бути проникною для газів і не дуже ‒ для водяної пари
Проникність шкаралупи яйця зумовлює перебіг процесів газо- й водообміну й впливає на розвиток ембріона за інкубації, а також на зберігання харчових яєць, пише журнал «Наше птахівництво».
Аби забезпечити нормальний газообмін між зародком і довкіллям, шкаралупа яйця має бути доволі проникною для газів і водночас не дуже ‒ для водяної пари, щоб зберегти воду для обмінних процесів упродовж ембріогенезу. Низька газопроникність шкаралупи часто підвищує смертність ембріонів у період переходу на легеневе дихання.
Завдяки проникності шкаралупи яєць процеси газообміну відбуваються й у запліднених, і в незапліднених яйцях. Поглинання кисню незаплідненим яйцем пояснюється окислювальними процесами всередині яйця внаслідок хімічного розпаду його вмісту.
Запліднені й незапліднені яйця виділяють вуглекислий газ.
Випаровування води з яйця починається відразу після знесення і залежить від багатьох чинників: фізичних характеристик шкаралупи (проникності, пористості, товщини), маси яйця, кількості білка, темпиератури, вологості навколишнього середовища, швидкості руху повітря й атмосферного тиску.
Втрата маси яйця може бути пов’язана з його властивостями. Великі яйця втрачають більше ваги за одиницю часу, але у відсотковому відношенні до їх маси ця втрата менша, ніж у дрібних яєць. Цей факт може бути зумовлений відносно більшою загальною поверхнею випаровування у дрібних яєць, як порівняти з великими.
Як повідомлялося, стрес, який переживає несучка, погіршує якість шкаралупи яйця.