Кожні 10 років спалахує епіфітотія мілдью
Мілдью (Plasmopara viticola Berl. et de Toni) є найпоширенішою та найшкідливішою хворобою винограду. Залежно від умов вегетації може розвиватися в різні терміни та з різною інтенсивністю. У виноградниках присутня постійно, але ягоди уражає не кожного сезону.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Людмила Баранець, кандидатка сільськогосподарських наук, співробітниця ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова».
Вона відзначає, що останніми роками сприятливі погодні умови для розвитку мілдью на Півдні України складаються у другій половині червня – початку липня. Інтенсивність хвороби переважно низька і середня.
«Кожних два з 10 років мілдью в Україні розвивається за типом епіфітотії, знищуючи 50–100% урожаю поточного року й істотно зменшуючи продуктивність насаджень у наступні роки, – описує дослідниця. – Останнього разу за типом епіфітотії мілдью розвивалося у 2016 році. Хвороба інтенсивно розвивалася протягом червня, на кущах спостерігалося значне ураження суцвіть. Подекуди мільдью знищило у виноградних масивах майже всі суцвіття».
Вчена визнає, що ризик ураження мілдью особливо високий, якщо після теплої та вологої весни настає спекотне літо з частими зливами.
«Ягоди найсильніше уражаються на початку росту, доки вони мають багато відкритих продихів, – зазначає Людмила Баранець. – Пізніше, коли продихи на ягодах закриваються, інфекція проникає через плодоніжки. Уражені ягоди буріють і набувають грушоподібної форми. За високої вологості їх укриває спороношення гриба-збудника».
Читайте також: Епіфітотія мілдью на винограді трапляється через рік