Ризики на внутрішньому ринку яблук зберігаються
Урожай яблук цього сезону може бути на 30-40% вище, ніж торік.
Такий прогноз дав у інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» Олександр Баран, головний агроном з садівництва ПП «Аграрна компанія 2004» холдингу Vitagro (Хмельницька область).
В той же час може повторитись ситуація минулого року, коли через невизначеність виробники масово позбувалися яблука восени, здававши його на сік.
«Основна маса виробників мусить це зробити, – впевнений Олександр Баран, – тому що зберігати яблуко в надії на те, що завод підніме ціну на гривню, і це зможе перекрити витрати на холодильник і в результаті вийти на нуль, – так ніхто не рахує. Рахують так, що холодильник забере гривню, а навесні яблуко стане дорожче на 0,5 грн., тоді ще можна його зберігати. Тому заводи наберуть ті обсяги, що їм треба, з осені, щоб дорожче не платити навесні».
Сказати однозначно, як поведе себе ринок, експерти не можуть, і ризики можливі у будь-яких випадках.
«Були, наприклад, такі роки, коли осінню під час збору давали за яблуко 10 грн, а навесні з холодильника продавали по 6 грн», – нагадав Баран.
При цьому реального дефіциту яблука (наприклад, через якісь катаклізми, війну і тому подібне) немає – ні в Україні, ні в Європі. На думку агронома, ціна може підрости на 1-1,5 грн і тільки через те, що поступово енергоносії дорожчають, відповідно зберігання та заробітна плата. Тобто виробники не очікують, що щось особливо зміниться на ринку до весни, особливо у порівнянні з більш складним минулим роком.
Читайте також: Оцінки врожаю яблук по областях дуже різняться