Замкнений цикл виробництва свинини не обов’язковий на кожному підприємстві
Тренд на свинину в нашій країні буде завжди актуальний, адже українці полюбляють цей вид м’яса. А першочергово матиме попит той виробник, який налагодить якісне виробництво.
У цьому впевнений аналітик УКАБ Максим Гопка, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Нижча собівартість і більша рентабельність, ніж раніше, – це добре, проте не треба забувати і про якість продукції. Українська свинина має відповідати найвищим якісним стандартам, адже в середньостроковій перспективі має з’явитися можливість розширити експортні європейські ринки», – зазначив він.
Перехід на стандарти Green Deal змушують свинарів Європи скорочувати поголів’я та шукати інший напрям в агросекторі. Короткострокові прогнози ЄС передбачають зниження виробництва свинини на 5% протягом усього року, зауважив аналітик. Водночас Україна, налагодивши якісне виробництво, зможе запропонувати в короткостроковій перспективі своє м’ясо на найближчі ринки.
Привабливим є замкнений цикл виробництва свинини. Хоча немає великої потреби кожному вітчизняному виробнику мати замкнений цикл, вважає Максим Гопка.
«Усе має бути гармонійно, не всім потрібна переробка, – наголосив він. – Перероблення вигідніше в кооперації кількох виробництв, адже кожному забійний цех будувати економічно невигідно. Якщо в майбутньому в українських виробників виникне бажання експортувати свинину до ЄС, простіше це буде зробити в кооперації. Трьом-чотирьом виробникам разом буде легше отримати потрібні сертифікати та зробити швидше і якісніше кінцевий перероблений продукт».
Також не треба забувати і про вимоги щодо декарбонізації виробництва. Це – важливий крок, який потрібно реалізовувати вже зараз: самостійно чи в групі компаній, додав аналітик.
Нагадаємо, цього року в Україні очікується збільшення виробництва свинини на 4%.