За будівництва свиноферми треба зважати на кількість свиней у загонах
Будуючи свиноферму, треба не лише визначити її загальну виробничу потужність, а й кількість загонів в одному приміщенні та, відповідно, чисельність свиней у них.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Також треба враховувати дані щодо впливу щільності поголів’я на виробничі показники тварин, особливості менеджменту та фінансові результати вирощування свиней за різних умов утримання.
Щільність поголів’я традиційно визначають як розмір площі на голову або, коли відома площа загону, як кількість свиней на загін. У типових системах тварин утримують в одному загоні протягом кількох тижнів. У таких випадках щільність поголів’я має визначати максимальна потреба у просторі. Так, у зоні дорощування критерієм буде маса поросят на момент переведення на відгодівлю, а для відгодівлі – маса під час реалізації на забій.
Брак простору негативно позначається на споживанні корму тваринами та знижує середньодобові прирости. Причому конверсія корму не змінюється: більша щільність тварин у загоні не впливає на рівень засвоєння поживних речовин. Є версія, що за скупченості свиней їхній потенціал до нарощування пісного м’яса знижується, також погіршується споживання корму, а зрештою і росту.
Доведено, що кожне зменшення площі на 3% на голову на 1% погіршує середньодобовий приріст і споживання корму.
Крім того, визначаючи оптимальний розмір загону, слід ураховувати вільний простір – місце для годівлі, напування, сну, руху та випорожнень. Чим більша група свиней у загоні, тим зазвичай менше вільного простору.
Як повідомлялося, обігрів чи охолодження свинарника з підвісною стелею менш енерговитратні.