Цибуля Заходу України, вірогідно, не долежить до весни
На відміну від Півдня України, де цибуля збирається в серпні, досушується в полі без випадання роси, на Заході України цей овоч збирають пізніше, є значна вірогідність закладання на зберігання вологої продукції, яка не долежить до весни.
Таку думку в огляді ринку цибулі на AgroTimes висловив Олександр Хорев, керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».
Він пояснив, що основний вал цибулі, яка зазвичай закладається на зберігання, збирається в останній декаді серпня і до початку вересня. У традиційних регіонах вирощування на Півдні України високі температури вдень та вночі не падають – не випадає роса, і продукція не мокне. Тож достатньо зібрати цибулю на полі та відправити її у сховище, навіть не обладнане сушарками. Відповідно у сухій цибулі не розповсюджуються хвороби, і її можна протримати до весни.
«Що ж стосується західних регіонів, де цибуля традиційно не вирощувалася, там обов’язкова технологія сушіння, за якою працюють професіонали у дуже вологих та дощових європейських країнах – наприклад, Нідерландах. Вони можуть збирати цибулю і в дощ, а потім сушать. У нас на Заході країни може і є такі виробництва, але професійні сушарки можна перерахувати на пальцях однієї руки», – розповів аналітик АПК-Інформ.
На Заході цибулю зберуть у вересні, коли нічні температури можуть бути нижчими за денні та закладуть вологу продукцію у сховища, й вона з більшою долею вірогідності не долежить до весни, впевнений Хорев.
Читайте також: Цибуля на 80% дешевша, ніж торік