Для запилення персика використовують бджіл, осмій та джмелів
Для доброго запилення персика у ФГ «Еко-Ягода» поблизу міста Мостиська на Львівщині використовують звичайних бджіл, осмій та джмелів. А також персик-дичка в якості запилювача.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Любомир Стельмащук, відомий спеціаліст з вирощування персика.
«Без запилення бджолами ми плодів мати не будемо, незважаючи на самоплідність, – зазначив він. – Щоб запилювати краще, ми використовуємо бджіл та осмій. Також поруч із садом є природна популяція джмелів. Осмії у нас трьох видів: місцеві, завезені з Польщі, та привезені з Черкащини. Всі вони працюють ідеально: прилітають навіть за 5–6 градусах тепла. Бджола починає літати тільки за +12. Легенький дощ — бджола тікає, а осмія та джміль літають».
Щоб збільшити врожай, на перших своїх ділянках висаджували ряду основний сорт і сорти-запилювачі.
«Коли діло йде до збирання врожаю, починається різнобій: персик основного сорту — повністю червоний, а в запилювача — трошки гірший. І коли він потрапляє у ящик з основним, то виникають проблеми з реалізацією. Тому я почав садити дичку — вона цвіте дуже довго, красиво й дуже добре запилює. До того ж урожайність персика виходить набагато більша», – поділився Любомир Стельмащук.
Читайте також: Забагато джмелів шкодять врожайності садів та ягідників