Овочі-Ягоди-Сад

Учений виокремив 6 принципів збирання винограду на зберігання

Учений виокремив 6 принципів збирання винограду на зберігання

В основу збирання столового винограду для тривалого зберігання лягло 6 принципів, зазначив у статті в журналі «Садівництво по-українськи» В’ячеслав Іванченко, член-кореспондент НААН України, доктор сільськогосподарських наук, співробітник Академія біоресурсів та природокористування КФУ. 

1. Під час збирання, сортування, пакування та транспортування не допускати жодних механічних ушкоджень. До зниження лежкості призводить навіть стирання воскового нальоту з ягід.

2. Щоб зберегти восковий наліт, під час всіх операцій грона слід тримати лише за ніжку гребеня. Цілісність нальоту є надійним показником здатності грон до лежкості.

3. За можливості слід виключити зайві перевезення, завантаження, перекладання та контакти ягід із руками збирачів.

4. У жодному разі не залишати прибраний виноград на сонці або під дощем без укриття, а також на ніч. Ящики зі зрізаним виноградом до винесення з ряду залишати в тіні кущів.

5. За перевезення до сортувального пункту не допускати укладання грон навалом або в кілька шарів. Це різко знижує їх якість. У тарі грона розміщують одним шаром.

6. Під час сортування застосовувати ножиці лише з тупими кінцями. Використання інших інструментів або обривання ненадійних ягід пальцями призводить до псування всього грона. 

Треба встановити найсуворіший контроль за якістю робіт, починаючи від зрізання грон і закінчуючи завантаженням ящиків у холодильні камери, зазначив дослідник.

Читайте також: Учений назвав умови збирання лежкого винограду