Агрономія

Як азотне підживлення озимої пшениці залежить від попередників

Пшеницю озиму, розміщену після непарових попередників, слід підживлювати вищими дозами азотних добрив. Разом із тим додавання добрив під пшеницю озиму має бути диференційованим з урахуванням попередників і запасів доступних рослинам елементів живлення, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Пшениця озима, яку вирощують після найкращих попередників (удобрені чисті та зайняті пари, горох), в умовах весни 2023 року потребуватиме помірних і підвищених доз (45–60 кг/га д. р.) азотних добрив.

Загалом на таких полях для одержання сильного й цінного зерна потрібно вносити 60–90 кг/га д. р. азоту, а після непарових попередників – не менше як 90–120 кг/га, причому у вологі роки, коли складаються сприятливі умови для засвоєння азоту, дози його можуть бути підвищені до 150 кг/га д. р., залежно від стану посівів.

Серед найпоширеніших форм азотних добрив, які використовують у виробництві, є аміачна селітра, карбамід, КАС, сульфат амонію тощо. Ефективним, хоча і менш дієвим, також є водорозчинні добрива на хелатній основі, які мають збалансоване співвідношення макрота мікроелементів, порівнюючи з твердими туками.

Раніше було названо тонкощі весняного підживлення озимої пшениці азотом. Також повідомлялося, як підживлювати озиму пшеницю для покращення якості зерна.