Професор назвав фактори, що впливають на зберігання яблук
На зберігання яблук впливають оптимальні терміни збирання, зберігання за точного дотримання температур та низького вмісту кисня та високого – вуглекислого газу. Застосовують також динамічно контрольованій атмосфері та обробляють препаратами з речовиною 1-MCP.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).
Дослідник зауважує, що вирощування яблук високої якості не гарантує їх продажу за гідною ціною.
«Ключовим питанням є постачання плодів на ринок протягом цілого року. Більшість споживачів, попри сезон, шукають твердих і соковитих яблук. База зберігання плодів постійно вдосконалюється, однак навесні польські яблука нерідко програють конкуренцію на європейському ринку передусім через надто низьку твердість м’якуша», – зазначає Казимир Томала.
Щоб задовольнити високі вимоги якості, він радить яблука зібрати в оптимальні строки і зберігати у правильно підібраних для кожного з помологічних сортів умовах.
«Наслідком надто пізнього збору врожаю є менша довговічність яблук на зберіганні, вона пов’язана з початком процесу дозрівання плодів», – пояснює вчений.
Щоб уповільнити метаболічні процеси, які відбуваються всередині плоду, можна змінити склад атмосфери під час зберігання — знизити концентрацію кисню (O2 ) та підвищити рівень вуглекислого газу (CO2 ). Повільніше, ніж у звичайній холодильній камері, дозрівають яблука, що зберігаються в контрольованій атмосфері, однак це не є гарантією збереження високої твердості плодів сорту Чемпіон, – зауважує професор.
За словами дослідника, науковці постійно шукають нові методи, які дозволили б ефективно управляти дозріванням яблук після збору врожаю, без негативних наслідків, які виникають за тривалого зберігання плодів. Для цього плоди можна зберігати в динамічно контрольованій атмосфері, а також застосовувати препарат, що містить речовину 1-MCP.
Читайте також: Кальцій поліпшує якість та лежкість яблук