Овочі-Ягоди-Сад

Професор назвав фактори, що впливають на зберігання яблук

Професор назвав фактори, що впливають на зберігання яблук

На зберігання яблук впливають оптимальні терміни збирання, зберігання за точного дотримання температур та низького вмісту кисня та високого – вуглекислого газу. Застосовують також динамічно контрольованій атмосфері та обробляють препаратами з речовиною 1-MCP.

Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри садівництва Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Дослідник зауважує, що вирощування яблук високої якості не гарантує їх продажу за гідною ціною. 

«Ключовим питанням є постачання плодів на ринок протягом цілого року. Більшість споживачів, попри сезон, шукають твердих і соковитих яблук. База зберігання плодів постійно вдосконалюється, однак навесні польські яблука нерідко програють конкуренцію на європейському ринку передусім через надто низьку твердість м’якуша», – зазначає Казимир Томала. 

Щоб задовольнити високі вимоги якості, він радить яблука зібрати в оптимальні строки і зберігати у правильно підібраних для кожного з помологічних сортів умовах. 

«Наслідком надто пізнього збору врожаю є менша довговічність яблук на зберіганні, вона пов’язана з початком процесу дозрівання плодів», – пояснює вчений. 

Щоб уповільнити метаболічні процеси, які відбуваються всередині плоду, можна змінити склад атмосфери під час зберігання — знизити концентрацію кисню (O2 ) та підвищити рівень вуглекислого газу (CO2 ). Повільніше, ніж у звичайній холодильній камері, дозрівають яблука, що зберігаються в контрольованій атмосфері, однак це не є гарантією збереження високої твердості плодів сорту Чемпіон, – зауважує професор.

За словами дослідника, науковці постійно шукають нові методи, які дозволили б ефективно управляти дозріванням яблук після збору врожаю, без негативних наслідків, які виникають за тривалого зберігання плодів. Для цього плоди можна зберігати в динамічно контрольованій атмосфері, а також застосовувати препарат, що містить речовину 1-MCP.

Читайте також: Кальцій поліпшує якість та лежкість яблук