Вінницький фермер назвав собівартість овочів
Виробнича та адміністративна собівартість вирощування буряка, моркви, цибулі та картоплі становила цього року близько 6-7 грн/кг.
Про це розповів Вадим Кричковський, керівник Вінницького підприємства «Органік-Д», пише Aggeek.
За словами аграрія, першочергово потрібно усвідомити, що собівартість вирощеної продукції безпосередньо напряму залежить від її кількості та від урожаю. Крім того, варто врахувати, що є два види собівартості — виробнича (те, що витратили на вирощування овочів) та адміністративна (утримання бухгалтерії, працівників, менеджерів і т.д.).
Мінімальний показник для овочевого бізнесу вважається врожай не менше, ніж 40 т/га. В середньому нормативна собівартість по цим культурам становить 60 т/га.
«Цьогоріч, думаю, собівартість буде вище, бо вже є планова. Щодо технічної собівартості, яка допоможе виростити 60 тонн/га цибулі — у нас цьогоріч склала 5,74 коп., морква — 4,80, буряк — 3,64 коп. Якщо додати адміністративну собівартість — в межах від 6 до 7 грн середня собівартість по цих культурах», – зазначив Вадим Кричковський.
Читайте також: «Органік-Д» наступного року подвоїть площу під овочами