Овочі-Ягоди-Сад

Вітчизняні селекціонери вивели шипшину майже без шипів

Селекціонери Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБІП) Володимир та Людмила Меженські зареєстрували шипшину Спалах, яка не має шипів у зоні плодоношення.

Про це повідомляється на сайті університету.

«Плоди вітамінної шипшини вирізняються надвисоким умістом вітаміну С (аскорбінової кислоти) та провітаміну А (каротину), що надає їм потужних лікувальних властивостей. Сорт Спалах містить гени шипшини травневої та шипшини Веббової, тобто є міжвидовим гібридом, що поєднує цінні властивості батьківських видів. Нижні частини стебел вкрити численними шипами, проте в зоні плодоношення шипи повністю відсутні, що полегшує ручне збирання. Проте вирощування на промислових плантаціях передбачає механізоване збирання плодів для потреб фармацевтичної промисловості», – йдеться у повідомленні.

Додається, що нині науковці НУБіП України працюють над питання розмноження цього сорту.

Читайте також: Переробники назвали перспективні ягідні та овочеві культури