Соргова барда зменшує затрати кормів на 1 кг приросту курчат-бройлерів
Курчата-бройлери, які споживали соргову барду, мали підвищені зоотехнічні показники, пише журнал «Наше птахівництво».
Під час досліду молодняк контрольної групи отримував комбікорм із ячмінної барди, птиця першої дослідної групи – барду з кормового сорго, другої дослідної групи – з барди пшениці в обсязі 4% у перший період і 6% маси корму – у другий період вирощування.
У хімічному складі барди з кормового сорго міститься вологи 7%, сирого протеїну 26,1%, клітковини 15,8%, золи 2,6%, сирого жиру 9,9%, БЕР 38,6%, кальцію 0,13%, фосфору 0,26%, натрію 0,024%.
Також у сорговій барді присутні амінокислоти: лізин – 0,61%, гістидин – 0,83%, аргінін – 1,16%, аспарагінова кислота – 1,75%, треонін – 1%, серин – 1,27%, глутамінова кислота – 6,09%, пролін – 1,91%, гліцин – 0,99%, аланін – 1,84%, цистин – 0,38%, валін – 1,28%, метіонін – 0,65%, ізолейцин – 1,03%.
Експеримент продемонстрував, що збереженість поголів’я в першій дослідній групі в 4-тижневому віці перевищила аналогічні показники в контрольній на 2,1%, а в другому періоді вирощування – на 0,5%. У молодняку другої дослідної групи прирост були аналогічні групі контролю.
Загалом отримані показники свідчать, що всі види барди, зокрема й соргова, забезпечили високу інтенсивність росту курчат-бройлерів. Середньодобові прирости протягом 7 тижнів вирощування становили 45-45,5 г.
Курчата-бройлери, які отримували соргову барду, споживали дещо менше корму, ніж птиця в контрольній і другій дослідній групах, але їхня продуктивність не була гіршою, що вказує на добрі показники засвоюваності корму.
У птиці, яка отримувала соргову барду, затрати кормів на 1 кг приросту були на 2,4% менші. Прирости курчат-бройлерів, які впродовж експерименту споживали ячмінну та пшеничну барди, були аналогічними.
Як повідомлялося, раціони для несучок зі зниженим рівнем протеїну економічно ефективні.