Овочі-Ягоди-Сад

Малому фермеру можна починати з 1 га столового винограду

Малому фермеру можна починати з 1 га столового винограду

Невеликому фермеру, у якого недостатньо власних коштів, є сенс взяти державний грант на створення винограднику від 1 га та засадити її столовими сортами.

Таку думку у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» висловив Андрій Гайдай, власник розсадницького підприємства «Виноград-Одеса».

«Для виноробства це все ж таки невелика площа. Винний бізнес на 1 га просто не працюватиме: собівартість літра вина буде набагато вищою, ніж на великому обсязі, якщо ще врахувати покупку лінії розливу», – пояснив експерт.

Для столового винограду малі площі насаджень цілком прийнятні, каже Гайдай. У нього безліч знайомих колег, які вирощують саме невеликі площі цього напрямку, причому не лише на півдні та Закарпатті, а й у Черкаській, Вінницькій, Київській, Хмельницькій, Тернопільській областях.

Читайте також: Виноградар на Чернігівщині зібрав урожай 1,5 тонни з 20 соток