Як профілактувати кормові порушення у пташенят
За останні десятиліття у світовій практиці внесено понад 40 доповнень і уточнень до норм годівлі птиці. Зокрема, норми за рівнем енергії переглянуті 7 разів; за рівнем амінокислот – 12 разів; за рівнем мінеральних речовин – 17 разів; за рівнем вітамінів – 5 разів.
Отже, виникнення, розповсюдження та характерні ознаки порушень посилюються пропорційно до зростання неадекватності рівня повноцінності годівлі. Це позначається на продуктивності птиці, що потребує розробки спеціальних алгоритмів і процедур технологічного або ветеринарного аудиту, пише журнал «Наше птахівництво».
Відставання в рості пташенят у перший тиждень після вилуплення часто пов’язане з недостатнім споживанням ними води та корму (порушення рекомендацій), неповноцінністю корму, дисбактеріозами чи диспепсією різної етіології.
Профілактика в такому разі передбачає контроль температури води та норми споживання корму; забезпечення нормативної якості корму й застосування добавок – «кондиціонерів» кишківника (пробіотиків, пребіотиків, фітобіотиків, ацидифікаторів).
Причинами повільної деструкції жовткового мішка в курчат можуть бути низький рівень легкоперетравного протеїну та вуглеводів (дешеві джерела) у кормі, високий уміст клітковини (понад 3,5%), мінеральних речовин (понад 3%).
Для профілактики варто застосовувати в складі рецептур протеїнові концентрати з високою доступністю амінокислот, сухі форми жиру, ферментні препарати.
Як повідомлялося, виведення курчат безпосередньо у пташнику пришвидшить їхню першу годівлю.