Овочі-Ягоди-Сад

«Роси Буковини» за рахунок гранту оновлять яблуневий сад

«Роси Буковини» за рахунок гранту оновлять яблуневий сад

Богдан Малий, власник ФГ «Роси Буковини», що в селі Долиняни Чернівецької області 

планує збільшити площі та оновити 15 га яблуневого саду за рахунок державного гранту в розмірі 6 млн грн для вирощування продукції експортної якості.

Про це фермер розповів у інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».  

Сад «Роси Буковини» саджали ще у 2008-му та 2009 роках. Це переважно Голден Делішес, а також Чемпіон, Джонаголд Декоста, Пінова, Флоріна. 

«Частково на підщепі М9, схема садіння 4 × 1 м, а також на підщепі 106 (4 × 2 м). Та остання сьогодні вже нерентабельна. Затрати йдуть на вирощування, на агрохімію такі самі, як на дев’ятку, але збір урожаю удвічі менший. До того ж у нас дев’ятка на крапельному поливі, а 106-та без крапельного», – пояснив садівник.

Проте результатом саду на 106 підщепі він незадоволений: «вона виявилася нестійкою до фітофторозу, було дуже багато випаді».
Насадження на цій підщепі планують викорчовувати, частину цих площ засадити новим садом під державний грант на підщепі М9. Також для цього мають додаткову землю.

Довідка: У ФГ «Роси Буковини» вирощують 20 га садів, з яких 18 га під яблунями. Є також 8 га сливи сортів Стенлей та Президент, які посадили у 2014−2015 роках. Та ще близько 1 га груші Ноябрьська, засадженої торік, і 0,5 га черешні.

Читайте також:В «Аграна Фрут Лука» розповіли, що буде на місці викорчуваних садів