Тваринництво

Донецький фермер перевіз кіз на Волинь та відновлює ферму

Донецький фермер перевіз кіз на Волинь та відновлює ферму

Фермер із Донеччини Сергій Свириденко перевіз 150 своїх кіз і цапів нубійської породи на Волинь. Крім тварин, він забрав із дому трактор із причепом, сироварню, холодильник для м’ясних виробів.

Про це повідомили в Проєкті USAID «Економічна підтримка України».

Зараз у селі Дідичі Олицької громади кози вже кілька місяців звикають до трави з новим смаком.

Тварини пасуться неподалік ферми, але це до першого снігу. А щоб забезпечити кіз сіном узимку, потребує допомоги – на Донеччині кози з’їдали 30 тонн. Також фермер годував їх буряками.

Ветеран АТО Сергій Свириденко заснував ферму у 2016 році у селі Іванопілля Костянтинівської громади. Під торговою маркою «Козацьке подвір’я» виготовляв крафтові сири та м’ясні делікатеси.

Коли ж через обстріли вирішив виїжджати, на його пост у соціальних мережах відгукнувся фермер із Волині – написав, що готовий прихистити.

«У мене не було інших варіантів, тож я погодився приїхати зі своїми козами до нього», –  зазначив Сергій Свириденко.

Тепер він разом зі своїм партнером Іваном Будем ремонтує ферму, де зимуватимуть кози. А в сусідньому селі Горянівка переселенець орендував ковбасний цех, і вже замаринував першу партію сиров’яленого м’яса та почав робити бринзу. Для допомоги у цеху взяв на роботу переселенку з Костянтинівки, яка живе у тому ж селі.

«Я не падаю духом і готовий працювати, хоча багато що залишилося вдома і це потрібно знову робити тут, на новому місці, – розповів Сергій Свириденко. – Нещодавно виграв грант від Данської ради у справах біженців і отримаю нове сучасне обладнання для сироварні – вакууматор, холодильник, сироварню. За грантом від Міністерства у справах ветеранів зможу придбати автомобіль, щоб закуповувати сировину та розвозити продукцію».

Як повідомлялося, львівська ферма «Мукко» прийняла кіз із східних областей.