Агромаркет

Нацбанк не готовий повернутися до плаваючого курсоутворення

Підтримання стабільності обмінного курсу  за поточних умов є запорукою цінової та фінансової стабільності.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку України.

В нацрегуляторі впевнені, що курсова стабільність залишається безальтернативним номінальним якорем для очікувань, механізмом субсидіювання критичного імпорту і відповідно – головним інструментом стримування інфляційного тиску та підтримання стійкості фінансової системи. Зокрема, завдяки фіксації курсу гривні для критичного імпорту інфляційний розвиток залишається контрольованим.

«Економіка ще не готова до повернення плаваючого курсоутворення. Для цього мають скластися відповідні макроекономічні передумови. Зокрема, має зрости здатність валютного ринку до самозбалансування. В іншому випадку корекція офіційного курсу лише створить зайві шоки для економічних агентів, погіршить очікування, змінить масштаб цін у країні на відповідний відсоток, проте тиск на гривню і на міжнародні резерви збережеться», – зауважили в Нацбанку.

Це, зокрема, пов’язано  із поступовою заміною початкового психологічного шоку від війни економічною логікою ухвалення рішень населенням, імпортерами та експортерами.

 Так, на тлі поступового погіршення інфляційних очікувань реальна дохідність за інструментами в національній валюті, передусім за депозитами та ОВДП, набуває все більш від’ємних значень. Це стимулює економічних агентів шукати шляхи захисту заощаджень, зокрема купувати валюту та імпортні товари. Як наслідок, посилюється доларизація економіки та виведення заощаджень із фінансової системи. Зростання імпорту, у тому числі не пов’язаного з першочерговими потребами, додатково підживлюється податковими та митними послабленнями. Іншими побічними ефектами податкових послаблень є погіршення конкурентоспроможності вітчизняних виробників, розширення дефіциту державного бюджету та зростаючі потреби уряду в емісійному фінансуванні першочергових витрат. Монетизація державного боргу з боку НБУ теж не зміцнює довіри до гривні та Національного банку.

Нагадаємо, НБУ збільшив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями.