Техніка

Господарство на Черкащині впровадило ощадні технології ґрунтообробітку

strip-till

У господарстві «Віктор» помітили, що на полях, де з осені виконували оранку, запаси продуктивної вологи навесні були відчутно меншими, ніж на стерні або після поверхневої культивації. Тому протягом останніх років технологію обробітку ґрунту суттєво змінили й загальний підхід до землеробства також переглянули.

Про це розповідає власник і керівник ФГ «Віктор» (Черкаська обл.) Віталій Чорнобривець, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Від класичного обробітку з оранкою практично відмовились і зараз застосовують здебільшого поверхневий обробіток дисковими агрегатами. Під озимий ріпак взагалі ніякого обробітку не виконують, а сіють за технологією Strip-till, зберігаючи на поверхні поля пожнивні рештки й запобігаючи таким чином випаровуванню вологи. У пріоритеті тепер збереження структури ґрунту й підвищення популяцій корисних організмів у верхньому (орному) шарі.

Зміни в технології потребували нової техніки. У результаті польових порівнянь придбали сівалку Horsch Focus TD, зокрема, через її багатофункціональність і широкі можливості у сівбі та внесенні добрив.

«Придбання сівалки HORSCH Focus TD стало нашою реакцією на потреби у змінах. Цей агрегат має потужні передні лапи, які окрім розпушування виконують функцію внесення добрив на два рівні. Так ми працюємо під час сівби ріпаку. Під інші культури вносимо КАС, тому зазвичай вистачає внесення на один рівень. Дуже зручно, коли у будь-який момент можна щось додати до технології», – відзначає Віталій Чорнобривець.

Раніше ми повідомляли, цей рік може стати поштовхом до переходу на ресурсоощадні технології.