Смертність курчат від сальмонельозу найвища на другий-третій тиждень життя
Курчата, які заразилися сальмонелою вертикальним шляхом, дуже ослаблені, сонливі, мають поганий апетит, затримку росту. Їхня клоака забруднена білим і крейдяним матеріалом, вони схильні скупчуватися біля джерела тепла.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Смертність курчат від сальмонельозу спостерігається з моменту вилуплення і досягає піку приблизно на другий-третій тиждень. У тих, що пережили зараження, спостерігається затримка росту і вони можуть залишатися носіями.
Смертність, спричинена пташиною тифозною сальмонелою, може коливатися від 10% до 93% залежно від шляху зараження, інфекційного навантаження, віку, генетики, якості кормів та наявності інших супутніх інфекцій.
У дорослому віці птиця може залишатися носієм сальмонели без клінічних ознак, у неї може бути субклінічна форма або розвинутися хвороба. У гострих випадках симптоми зазвичай починаються зі скорочення споживання корму, скуйовдженого пір’я, блідості гребеня, за якими іде зменшення накопичення жиру, зниження фертильності та виводимості яєць, іноді діарея. Смерть, як правило, настає між 4-м і 10-м днем після зараження.
Зазвичай після першого спалаху сальмонельозу на фермі спостерігаються легші епізоди, що повторюються, з серйознішими симптомами і високою смертністю.
Як повідомлялося, з сальмонелою можуть вправитися органічні кислоти. Після антибіотикотерапії птиця може захворіти вдруге.