Серед овочів найбільше здорожчала морква
Від початку війни серед овочевих культур найбільше здорожчала морква, цибуля та капуста. До фактору війни тут додалося і сезонне подорожчання.
Про це повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).
За даними Мінфіну, індекс споживчих цін на продукти харчування в квітні 2022 р. склав 104,67%. Від початку війни ціни на соціально значущі продукти: борошно, макаронні вироби, хліб, мʼясо, молоко тощо контролюють державні органи та обласні військові адміністрації.
Водночас на всі інші продукти харчування, які не увійшли до переліку, діють ринкові механізми.
«З початку війни в Україні зросли ціни на традиційні овочі, – йдеться у повідомленні. – Так, середня ціна на моркву зросла на 22% (до 22,30 грн/кг), цибулю — на 13% (до 17,95 грн/кг), капусту — на 11% (до 23,93 грн/кг)».
Експерти пояснюють таке подорожчання не лише війною в Україні, а й характерним для даного періоду сезонним фактором.
«Весною запаси зібраної восени продукції починають закінчуватися, і ціна поступово йде вверх. Це може відбуватися аж до надходження нового врожаю», – зазначають в УКАБ.
Читайте також: Стали відомі ціни на салатні овочі