Малина, яку вирощують на Харківщині, вже кілька років поспіль постачається на ринки ЄС
Євромалина від «Прогрес Бері»
Малина, яку вирощують у ФГ «Прогрес Бері» на Харківщині, вже кілька років поспіль постачається на ринки ЄС. Виробництво органічної ягоди європейського рівня налагодив місцевий підприємець із Краснокутська Олег Кудлай.
Фермер розповідає, що ідея зайнятися ягідництвом визрівала в нього давно. Батьки працювали на Краснокутській дослідній станції садівництва, тож він змалку мав можливість спостерігати за роботою селекціонерів та процесом догляду за рослинами. І хоча закінчив геологічний факультет ХНУ ім. В. Н. Каразіна й працює в газовидобувній галузі, кілька років тому вирішив організувати власний ягідний бізнес. На той час уже чимало місцевих мешканців вирощували малину на своїх присадибних ділянках і продавали її перекупникам. Олег Кудлай вирішив робити те саме, але в більших масштабах, тому почав скуповувати покинуті та незатребувані земельні ділянки в околиці, створив приватне підприємство.
Сьогодні площа малинових насаджень на полях ФГ «Прогрес Бері» становить 13,5 га, ще 2 га відведено під суниці садові й по кілька гектарів — під смородину й аґрус.
ОРІЄНТИР НА ЄВРОПЕЙСЬКІ РИНКИ
Господарювати Олег Кудлай почав із чотирьох гектарів малини, закладених 2012 року в селі Шевченкове. Сьогодні цей малинник розширений до 7 га. Перші товарні ягоди отримав тут у 2014 році (приблизно 25 т) і вигідно реалізував їх на місцевому ринку. Проте згодом рентабельність бізнесу почала падати, адже вирощувати малину на Харківщині почали в багатьох фермерських господарствах.
Зрештою краснокутський фермер вирішив не просто шукати нові ринки збуту, а замахнувся на експортні постачання. Щоб продукція була конкурентоспроможною, треба було переходити на органічне виробництво, з дотриманням стандартів, прийнятих у країнах ЄС.
Плани вдалося втілити в життя, і настав день, коли краснокутська малина вирушила в Німеччину та Францію. Але спочатку знадобилося близько двох років, щоб змінити стратегію в бік органіки, організувати виробничий процес із застосуванням суто органічних препаратів. Як результат, у 2016-му отримали від української сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» сертифікат ISO/IEC 170-65 для 7,4 га ягід у Шевченковому і 20 га у селі Прогрес.
Нині використовують для підживлення рослин витяжки з компостів, а для захисту насаджень — мікроорганізми, бактерії, гриби або продукти їхньої життєдіяльності. Звісно, такі засоби діють не настільки швидко і не так ефективно, як хімічні пестициди й мінеральні добрива, зате вони безпечні для довкілля і здоров’я людей, а продукція відповідає вимогам Євросоюзу.
Малину у ФГ «Прогрес Бері» вирощують шпалерним методом. Олег Кудлай випробував близько десяти різних сортів малини й обрав три, що показали себе на його полях найкраще. Один із них — Джоан Джей, ранній ремонтантний сорт, виведений в Англії і рекомендований для промислового виробництва. Він вирізняється великими і смачними ягодами, які добре переносять транспортування, не втрачаючи своїх якостей. Сорт плодоносить з першої декади липня до третьої декади вересня на однорічних і дворічних пагонах, стійкий до захворювань.
Високою засухо- і морозостійкістю, а також стійкістю до захворювань відзначається і високоврожайний літній сорт Фенікс американської селекції, ягоди якого великі, солодкі, з приємною кислинкою, приваблюють чудовим ароматом. Малина цього сорту добре росте в усіх кліматичних зонах України, дає по 10–11 тонн ягід з гектара.
Не гірший за згадані вище і український, місцевий сорт Феномен, виведений на Краснокутській дослідній станції садівництва. Крім того, що ця малина ідеально пристосована до мікроклімату в регіоні, вона неймовірно смачна: доволі солодка і дуже ароматна. Цвіте у травні, морозостійка і не потребує спеціального укриття. Для захисту від зимових холодів їй вистачає сніжного покриву. Якщо ж зима малосніжна, потрібно додатково накидати снігу на малинник, як радять фахівці.
ЗБИРАННЯ, ДОРОБКА І ЗБУТ
З огляду на органічне виробництво у господарстві застосовується багато ручної праці. Скажімо, восени треба проріджувати малину, видаляти і прибирати з поля старі пагони, а молоді й придатні для плодоношення — підіймати із землі і фіксувати шпалерою. Щоб обробити в такий спосіб 2 га площі, треба близько 20 людей і два тижні. А в сезон збирання врожаю ягоди збирають вручну до ста працівників.
Раніше, зібравши малину, її одразу вантажили на машини і відправляли на переробне підприємство. Були змушені звертатися до послуг переробників, оскільки власних потужностей для заморожування не було. Але, по-перше, під час транспортування на великі відстані ягоди частково втрачали якість. По-друге, Краснокутська малина йшла на продаж у складі партій продукції інших продавців, під їхніми торговими марками. Прибуток, відповідно, осідав у кишенях посередників.
Така ситуація, звісно ж, не могла цілком влаштовувати фермера. Олег Кудлай вирішив обладнати власний морозильний цех. З цією метою підприємець орендував напівзруйновану будівлю колишнього банно-прального цеху поблизу Краснокутського дендропарку. У ремонт та сучасне обладнання довелося інвестувати значні кошти. Ввели цех в експлуатацію у липні 2021 року: урожай малини заморозили, частину реалізували на внутрішньому ринку, а частину відправили за кордон до Польщі та Австрії.
Тепер малина з поля потрапляє в цех, де в першому приміщенні її спочатку сортують, зважують і готують до охолодження. У холодильній камері температура ягід знижується до +2 °С, а потім їх переміщують у камеру шокового заморожування з температурним режимом -21…-22 °С. Пропускна здатність цеху — до 6 т ягід на добу. До речі, є тут і камера для зберігання заморожених ягід, де за температури -18 °С їх можна залишати для тривалого зберігання.
Перш ніж піти на експорт, кожна партія призначеної для зовнішнього ринку краснокутської малини заморожується і її зразки досліджуються в європейській лабораторії Evrofins Laboratory. Тільки після ретельної перевірки на відповідність європейським стандартам за багатьма показниками і після отримання сертифіката, що засвідчує належний рівень якості, ягоди можна відправляти замовникам у ЄС.
Зі слів Олега Кудлая, у країнах Євросоюзу доволі високий попит на українську літню малину. До того ж ціна на неї вища, ніж в Україні. Проте не можна забувати, що й вимоги до продукції, яка експортується, теж високі, причому чітко визначені щодо сортування, калібрування, пакування тощо.
У 2021 році середня врожайність малини у ФГ «Прогрес Бері» становила 7,5 т/га. Олег Кудлай вважає цей показник цілком задовільним. Хоча загалом ягідництво — справа ризикова, й часто свої корективи у виробничий процес вносять погодні умови: зимові морози і літня спека можуть призвести до втрати частини врожаю. У 2016 році, наприклад, у господарстві втратили через заморозки фактично увесь урожай ягід: на той час приблизно 60 т.
Краснокутський підприємець зазначає, що фермери, які обрали для себе виробництво органічних ягід, стикаються ще з однією складністю — це стосується придбання якісного посадкового матеріалу. Органічний виробник може купувати його лише в сертифікованих розсадниках, яких в Україні не так багато і ціни в яких доволі високі.
Поза тим, як свідчать дані моніторингу, проведеного ТОВ «Органік Стандарт», у 2020 році українські виробники реалізували за кордон 3200 т органічної замороженої малини. Це на 2170 т більше, ніж у 2019 році, коли було експортовано 1030 т, і майже у 7 разів перевищує показник 2018 року — 470 т. Ця продукція посіла 15-те місце у переліку органічних продуктів, що експортуються з України. Краснокутська малина теж зробила свій внесок у збільшення експорту й не збирається збавляти оберти.