Агрономія

Найкраще перезимувала на Черкащині озима пшениця

озима пшениця

На Черкащині значної загибелі та пошкоджень рослин озимих культур не виявлено. У більшості зразків надземна маса рослин озимої пшениці у всіх пробах відросла на 90-97%, озимого ячменю – 89%, озимого ріпаку – 80%.

Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА з посиланням на дані науковців Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції Національного наукового центру «Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України».

Вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 21,7-37,3%, ячменю озимого – 17%, ріпаку – 32,5%.

Завдяки теплій погоді процеси відтавання ґрунту тривають. У крайніх західних районах області ґрунт талий, на решті площ мерзлий прошарок ґрунту незначний з глибини 5-18 см, товщиною 8-15 см. Верхні шари ґрунту перезволожені. Станом на 17 лютого запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту під озимою пшеницею становить 157 мм.

Під урожай 2022 року на Черкащині аграрії посіяли по всіх категоріях господарств озимих культур на площі 259,2 тис. га, що становить 102,2% до посіву озимих минулого року.

Зокрема посіяли:

  • пшениці – 194,4 тис. га (89,9% до минулого року);
  • ячменю – 11,6 тис. га (81,3%);
  • жита – 1,6 тис. га  (59,6%);
  • ріпаку – 47,3 тис. га (311%).

Загалом по Україні озимі перебувають у стані неглибокого зимового спокою.