Агромаркет

Туреччина обнулює мита на 95% товарів, які експортує Україна

Туреччина обнулює мита на 95% товарів, які експортує Україна

Уряд підтримав текст Угоди про Зону вільної торгівлі України з Туреччиною.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомила перша віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, підписання угоди про ЗВТ відбудеится під час візиту президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана до Києва.

«Завдяки Угоді всі дружні країни Чорноморського басейну – Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна – будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами. Саме тому документ має величезне значення для всього регіону. Угода про ЗВТ стане імпульсом до нарощування виробничої кооперації, взаємних інвестицій і товарообігу. Для цього Туреччина обнулює мита на 10 337 товарних позицій (95% від загальної кількості товарів, які експортує Україна). Ще на 1348 видів продукції будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит», – зауважила Юлія Свириденко.

Вона уточнила, що за попередніми прогнозами Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств. Загалом товарообіг може зрости на 38%.

«Українські виробники задовольнять попит на турецьку сировину. Вироблений з неї товар буде вважатися українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн відповідно до сертифікату EUR1», – додала Юлія Свириденко.

Нагадаємо, між Україною та Туреччиною загострюється конкуренція в експорті яблук. Також ми писали, що Туреччина збільшує експорт плодоовочеової продукції в тому числі і в Україну.