Агрономія

Площі посівів озимого ріпаку за останні сім років зросли більш ніж удвічі

Площі посівів озимого ріпаку за останні сім років зросли більш ніж удвічі

Вирощування ріпаку в Україні має висхідну тенденцію – завдяки сталому попиту на продукцію, стабільно високим цінам, що в результаті окупається значним прибутком, пише журнал The Ukrainian Farmer.

За даними Мінагрополітики, під урожай 2022 року українські аграрії посіяли 1,029 млн га озимого ріпаку. Це на 20 тис. га більше, ніж роком раніше, і на 615 тис. га більше, ніж у 2016-му, коли було посіяно 415 тис. га. А рекордні площі посівів озимого ріпаку були у 2019 році – 1,292 млн га. При цьому під ярий ріпак українські аграрії відводять небагато площ – у межах 40 тис. га щороку.

«У нас переважно вирощують ріпак озимий, що пов’язано насамперед із його вищою продуктивністю проти ріпаку ярого. Проте на зростання посівної площі під культурою впливає недостатня вологозабезпеченість ґрунту в період оптимальних термінів сівби. А віднедавна до цього природного чинника додалися підвищені ціни на мінеральні добрива, які є основою врожаю культури», – зазначив Іван Кифорук (Прикарпатська ДСГДС Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН).

Нагадаємо, збільшення посівних площ під ріпаком цього року частково витіснить соняшник.