Точка зору

З такими цінами на газ птахівники неконкурентоспроможні на зовнішніх ринках

Сергій Карпенко
виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Протягом 2021 року по галузі птахівництва завдали три нищівних удари.

Ціни на корми зросли вдвічі через неврожай 2020 року. Це був перший удар, і ціна продукції птахівництва піднялась на 25-30% з початку року.

Та підвищення ціни зовсім не гарантує, що підприємства галузі і далі працюватимуть у звичному режимі, як раніше. Адже щойно зростає ціна, ми отримуємо скорочення попиту на нашу продукцію. Цього року імпорт м’яса птиці вже зріс на 20%. До того ж вперше за роки незалежності Україна почала завозити харчові яйця з Білорусі.

У грудні ухвалили закон № 5600, яким з наступного року скасовується єдиний податок для виробників м’яса птиці та яєць – їх переводять на загальну систему оподаткування. Це – другий удар.

Третього удару по галузі птахівництва завдали ціни на енергоносії. Так, якщо на початку 2020 року у структурі собівартості виробництва кілограму м’яса птиці їхня вартість становила 1,6 грн, то вже на початку 2021 року – 2,11 грн, у листопаді – 4 грн, у грудні – 6,4 грн. А з цінами, що заявляють постачальники газу на січень (59-63 тис. грн/1 тис. м3), це вже буде 14 грн, або 25-30%.

За таких умов птахівничі підприємства будуть вимушені або скорочувати виробництво, або повністю його зупиняти. Певний клас малих виробників, який орієнтується лише на прибутковість бізнесу, 100% припинить виробництво. Якщо справа прибуткова, вони працюють, ні – зупиняються і чекають кращих часів.

Я вже не кажу про те, що підприємства галузі птахівництва – одні з головних експортерів. На зовнішні ринки йде 40% м’яса птиці, близько 30% яєць. З такими цінами на газ ми повністю неконкурентоспроможні, як порівняти з Росією, Білоруссю, Польщею, Аргентиною, Бразилією.

Зважаючи на це, основні птаховиробники звернулися з листом до уряду знайти якісь компенсатори, щоб ціна на газ була прийнятною для виробників.

Ми не говоримо сьогодні, що підвищимо ціни, бо це йдеться про 20-30%, що для вітчизняного споживача є непідйомним.

Але сподіваюся, що спільно з урядом ми зможемо дійти рішень, які не дозволять зупинити  виробництво й забезпечать продовольчу безпеку країни.