Ранню броколі на Херсонщині збирають в кінці квітня
У господарстві фермерки-одноосібниці Любові Рискулової із села Великі Копані, що на Херсонщині, броколі вирощують на два врожаї: ранній (весняний) та пізній (осінній). Ранню збирають в кінці квітня-на початку травня.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Перед оранкою на поле вносять курячий послід або коров’ячий гній, іноді застосовують фосфогіпс.
Броколі висаджують під дуги, де вже розкладено крапельний полив (нинішнього року це було 23–25 лютого). Накривають плівкою, а зверху — ще й агроволокном. Усі роботи намагаються зробити за три дні, коли видається гарна погода.
Ще через місяць роблять ручне прополювання, водночас капусту підживлюють та обробляють препаратами проти хвороб.
З настанням стійкого тепла у квітні плівку повністю знімають, а вже наприкінці квітня — на початку травня збирають урожай.
Броколі вибагливіша за білоголову капусту: щодня доводиться зрізати дозрілі головки, щоб вони не почали цвісти й не втратили товарного вигляду.
Крім того, зважаючи на особливості ґрунту, броколі потребує постійного підживлення, яке проводять раз на 3–5 днів.
«З’явився жовтий листочок — уже ми замислюємося: в чому справа? Відносимо рослину в лабораторію, і після дослідження нам повідомляють, якого елемента бракує для капусти або чим вона захворіла. Аналіз коштує близько 100 гривень, тож цілком доступний», – поділилася фермерка.
Для підживлення використовують комплексні добрива, що містять фосфор, магній, азот, макро- і мікроелементи, а також кальцій.
Читайте також: Популярність броколі в Україні та світі зростає