Овочі-Ягоди-Сад

Лохину без холодильника можна продавати лише на ринку

лохина

Вирощувати лохину без систем охолодження – значить мати єдиний канал збуту – ринок. Холодильники дозволяють зберігати ягоди без втрати товарності 21 день, продавати торговельним мережам та експортувати, розповів Євген Херлан, керівник ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry), що в селі Раковичі на Житомирщині.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Без охолодження виробник не може постачати лохину до торговельних мереж, не кажучи вже про експорт, і тому шлях його лежить в одному напрямку – на ринок, – сказав Євген Харлан. – А там перекупники раді скористатися ситуацією. І людина, яка вклала в лохину гроші, сили, час, вимушена віддавати її за безцінь, адже вчасно не охолоджений продукт блискавично швидко псується. Ми це проходили. Коли в нас не було холодильника, на полі виставляли авторефрижератор, в якому за ніч ягоди охолоджувалися. Так не могло довго тривати, тож невдовзі прямо на території ягідника ми побудували холодильник для зберігання 100 т продукції одночасно». 

Потужність агрегатів така, що за годину одночасно можна охолодити до 3 т ягід. Інтенсивне охолодження відбувається в двох камерах. За 40–45 хв температура ягід падає до 2 °С і за таких умов їх зберігають. Без втрати товарності ягоди лохини можуть чекати на покупця в холодильнику 21 день. 

У планах господарства з’явився проєкт створення сховища для ягід із регульованим газовим середовищем. У перспективі завдяки РГС «Нікдарія» сподівається експортувати лохину морем у контейнерах. Однак цей задум потребує значних інвестицій, тож поки він на стадії обговорення.

Читайте також: Дрібні виробники сильно знижують ціну на лохину на ринку