Овочі-Ягоди-Сад

Японська айва в Україні не потребує зрошення та не боїться морозів

Японська айва в Україні не потребує зрошення та не боїться морозів

Рослини хеномелесу, або японської айви, в українських умовах вирощування практично не потребують зрошення та витримують зимову температуру до -400 С.

Таких висновків дійшли спеціалісти Бахмутської дослідної станції розсадництва Інституту садівництва НААН, повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«До того ж айва майже не пошкоджуються шкідниками, хворобами, за винятком залізного хлорозу листя на ґрунтах з суттєвим накопиченням карбонатів», –  розповідає директорка станції Наталія Чигрин.

За допомогою біохімічного аналізу плодів вчені встановили суттєве підвищення вмісту органічних речовин: цукрів, органічних кислот, вітаміну С та їх співвідношення по сортах і формах айви японської в роки з тривалими високими температурами під час активної вегетації рослин. Це є надійним маркером посухостійкості цієї малопоширеної культури для науковців установи і дозволяє відібрати найбільш пластичні та продуктивні форми.

Сорти хеномелесу Каліф, Ніваліс і Мерлозі були визначені, як найбільш посухостійкі, в спекотні та посушливі роки, що визначалось суттєво збільшеним накопиченням органічних речовин (вітамін С, загальний цукор, органічні кислоти, суха речовина) за період 2016-2020 років.

Читайте також: Які ягоди займуть місце колись нішевої лохини