Агрономія

«Ріпакова сівозміна» сприяє отриманню стабільних урожаїв озимого ріпаку

Високих і стабільних урожаїв озимого ріпаку дає змогу досягати так звана «ріпакова сівозміна», коли під частку цієї олійної культури відведено до 25% і вона максимально насичена зерновими культурами.

Про це AgroTimes розповів Петро Черкас, головний агроном ПАФ «Білий Стік» (Львівська область).

«Перенасичення сівозміни ріпаком призводить до збільшення ураження рослин білою гниллю, фомозом і альтернаріозом», – зазначив він.

У сівозміні «Білого Стоку» – близько семи ярих і озимих культур, а також багаторічні трави. Тож ріпак повертають на попереднє поле через чотири роки, що дозволяє оздоровити ґрунт, зменшивши його заселення збудниками хвороб.

Сіють здебільшого після озимої пшениці, а в сезоні-2020/21 спробували вирощувати ще й після ярого гороху. Від попередників значною мірою залежить оптимізація витрат на вирощування ріпаку й отримання прибутку.

Нагадаємо, за вирощування ріпаку поля слід перевіряти на наявність плужної підошви.