Агрономія

Чому ріпак у господарстві «Віза-Агро» є пріоритетною культурою

Чому ріпак у господарстві «Віза-Агро» є пріоритетною культурою

У господарстві «Віза-Агро» на Дніпропетровщині важливе значення у структурі посівних площ має ріпак. Як добрий попередник для озимої пшениці, він разом із соняшником є пріоритетною культурою для господарства. Під цими двома культурами тут 65% посівних площ із загальних 4700 гектарів.

Про це розповів головний агроном господарства Віталій Гасюков в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

За його словами, решта культур – озимі ячмінь, ріпак, а також горох, кукурудза – більше мають значення для сівозміни, а також для розрахунків із пайовиками.

«Після збирання ріпаку ми маємо вдосталь часу, щоб підготуватися до сівби озимої пшениці. Окрім того, після нього в ґрунті лишається азот для пшениці, щоправда, ріпак, як технічна культура, чимало й виносить поживи з ґрунту. Та й азот, що лишився, не одразу працює… І все ж таки переваги є», .

Крім того, озимий ріпак – це й перші гроші для господарства.

«Здебільшого в нашій зоні пшеницю, ячмінь сіють після соняшнику, а нам більше подобається після ріпаку та гороху. Хоч ріпак – культура технічна, затратна й недешева у вирощуванні», – додав агроном.

Нагадаємо, у господарстві «Віза-Агро» скоригували систему підживлення ріпаку.