Агрономія

Десикація ріпаку ефективна за побуріння 70% стручків

Оптимальні строки, коли десикація ріпаку нійбльш ефекивна, – за побуріння 70% стручків, які ще здатні без розтріскування згинатися у кільце навколо пальця. Переважна більшість стручків має бути лимонного кольору, а насіння – бурого та чорного, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Занадто раннє десикація ріпаку, коли насіння має вологість понад 30%, може призвести до погіршення якості та кількості врожаю, зниженню олійності насіння і втрати олії за механічного пошкодження.

За наземного внесення для зменшення механічних пошкоджень треба використовувати техніку з високим кліренсом.

Проводити десикацію краще ввечері або в похмуру погоду. Це пов’язано з тим, що при потраплянні препарату на рослини утворюються хімічні сполуки, які швидко розкладаються під дією ультрафіолету.

Тому обробка не в сонячну погоду покращує ефективність препаратів. Починати збирати врожай можна через п’ять-сім діб після обприскування.

Як повідомлялося, рання десикація льону може мати негативні наслідки.