Агрономія

Як уникнути втрат врожаю ріпаку: 5 кроків. Чек-лист дій під час збирання ріпаку

Як уникнути втрат врожаю ріпаку: 5 кроків. Чек-лист дій під час збирання ріпаку

Озимий ріпак є не тільки високорентабельною, а й однією з найскладніших для збирання сільгоспкультур.

Пропонуємо вам покрокову інструкцію для успішного виконання цього завдання.

Крок 1: Планування

  1. Проаналізуйте особливості вегетації конкретного гібрида (сорту) ріпаку, від яких залежить його дозрівання. Відмітьте ключові фази його розвитку і на цій підставі прорахуйте оптимальні терміни початку збирання врожаю.
  2. Отримайте максимально точний прогноз погоди на найближчі 7–10 днів. Стежте за поточною вологістю різних частин рослини. Нехтування цим фактором може спричинити перевищення нормальної вологості зібраного насіння до 4–5 %.
  3. Прийміть рішення щодо доцільності десикації посівів ріпаку. Своєчасно проведена десикація дає змогу прискорити та вирівняти дозрівання стручків, тобто зробити цей процес більш синхронним.

Крок 2: Десикація

1. Оберіть препарат для десикації посівів озимого ріпаку. Для цього оптимально використовувати лінійку РЕГЛОН®: РЕГЛОН® СУПЕР, РЕГЛОН® ФОРТЕ та спеціальну формуляцію для авіаційного застосування — РЕГЛОН® ЕЙР. Це екологічно безпечні, стійкі до змивання опадами десиканти.

2. Норма витрати робочого розчину при наземному обприскуванні становить 250–400 л/га, при авіаційному — 75 л/га.

3. За один день не рекомендується обробляти більшу площу, ніж зможете зібрати комбайном за 2 дні.

4. Необхідно використовувати тільки чисту воду, оскільки продукти на основі диквату інактивуються частинками глини.

5. Сигналом до проведення десикації ріпаку (далі йтиметься про ярий та озимий ріпак) є показники кольору насіння по ярусах рослини. Обробку РЕГЛОНами розпочинають, якщо:

  • у верхньому ярусі більше половини насіння зелене, стручки пружні й міцні, інше насіння має забарвлення від коричневого до чорного;
  • в середньому ярусі 90 % насіння має забарвлення від червоно- до темно-коричневого, деяке чорне й тверде, допускається 10 % зеленого насіння, але воно при цьому не повинно розминатися при розкочуванні між пальцями;
  • у нижньому ярусі значна частина стручків жовті або світло-сірі, насіння має типове для сорту / гібрида забарвлення (від темно-коричневого до чорного).

6. Передчасна десикація перешкоджає дозріванню насіння та знижує олійність, а зволікання призводить до його осипання.

7. Повністю або частково полеглі посіви обробляються при побурінні зерен у верхньому ярусі, не потрібно чекати побуріння насіння в другому ярусі.

8. Врахуйте, що найкраще вносити десиканти вранці, оскільки в цей час стручки ріпаку більш еластичні та на них краще потрапляє препарат.

9. Перевірте прогноз і упевніться, що після внесення десиканту не буде опадів принаймні впродовж 6–8 год, інакше ефективність цієї операції знизиться. Повна дія препарату виявляється протягом наступних 7–10 діб. При вологості насіння 12–15 % можна починати збирання ріпаку.

10. Строго дотримуйтесь регламенту застосування препаратів.

Крок 3: Збирання врожаю

  1. Заздалегідь підготуйте всю техніку, залучену до збирання врожаю: комбайни, жниварки, транспорт для перевезення зібраного насіння. Чітко прорахуйте логістику, аби не втратити жодної години — збирання врожаю ріпаку потребує максимальної оперативності.
  2. У жодному разі не використовуйте жниварки, призначені для збирання інших культур. Це спричинить істотні втрати врожаю. Оптимально використовувати спеціальні пристрої для збирання озимого ріпаку — так звані ріпакові столи. При цьому слід налаштовувати максимально низький зріз, аби повністю підібрати всі стручки, зокрема й розташовані на нижніх ярусах.
  3. Потурбуйтеся про те, щоб комбайн був налаштований саме на збирання ріпаку чи дрібнонасінних культур. У багатьох моделях сучасних зернозбиральних машин наявні відповідні режими, які полегшують це завдання.
  4. Збирайте насіння ріпаку на оптимальній швидкості, рекомендованій виробником комбайна. Зверніть увагу на те, щоб робоча ширина жниварки відповідала пропускній здатності молотильно-сепарувального механізму, адже перевантаження машини може негативно позначитися на якості зібраного врожаю.
  5. Увімкніть подрібнювач рослинної маси у комбайні. Це дасть змогу краще підготувати поле до вирощування наступної культури.

Крок 4: Післязбиральна доробка

  1. Організуйте безперебійне вивезення зібраного насіння ріпаку до току. Постійно контролюйте збиральну вологість насіння.
  2. Налагодьте оперативне сушіння врожаю у разі перевищення оптимальної вологості насіння 8 %.
  3. Забезпечте необхідні умови для зберігання врожаю у разі, якщо не планується швидкий продаж зібраного насіння.

Крок 5: Обробка поля після збирання

  1. Здійсніть подрібнення пожнивних решток ріпаку за допомогою штатного подрібнювача у комбайні або пружинної борони.
  2. Проведіть лущення стерні не пізніше ніж за дві-три години після збирання врожаю.
  3. За потреби внесіть деструктори стерні чи невелику кількість азотних добрив, щоб прискорити її розкладання.

Геннадій Малина, канд. с.-г. наук, керівник групи технічної підтримки насіння олійних культур компанії «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ