Агрономія

Практична агрономія: Плюси десикації

Практична агрономія: Плюси десикації

Пришвидшити процес достигання культур, покращити якість вирощеного врожаю  — це переваги хімічної десикації рослин. Окрім того, цей захід дає змогу знищити бур’яни в посівах, зупинити розвиток  хвороб, відрегулювати терміни збирання врожаю під потреби господарства, скоротити втрати насіння та знизити затрати на додаткове досушування. Нарешті, без  десикацї не обійтися, коли погода  «порадувала» затяжними дощами й,  звісно ж, на зрошуваних землях. Для кожного  господарства є свої переваги в десикації. Які саме — ми запитали в самих аграріїв.

Анатолій Кибка

Анатолій КИБКА, генеральний директор ТОВ «Агропромисловий комплекс „Докучаєвські чорноземи”» (Полтавська обл.)

— Десикант Реглон® Ейр ми застосовуємо на соняшнику, сої, просі. Щоб остаточно визначитися зі способами та нормами внесення препарату, минулого та позаминулого року ми багато експериментували, вносячи його обприскувачами, квадрокоптерами, дельтапланами, застосовуючи різні норми робочого розчину — і завжди бачили чіткий ефект. Тому цього року ми знаємо, як треба з цим препаратом працювати, щоб отримати від його застосування найбільшу віддачу. Скажу, що для нас Реглон® — десикант №1. Ми впевнені: якщо його вносити з відповідною нормою внесення згідно із регламентом застосування, то через відповідну кількість днів (7 чи 10) матимемо зерно з необхідною нам вологістю. Тож таким чином можемо чітко спланувати збирання врожаю. З іншими препаратами такої чіткості досягнути було неможливо — період підсушування рослин розтягувався до 12–14 днів. А відомо, що кожен день простою під час жнив — це великі фінансові втрати.

Ми експортуємо ці культури, тому для нас є важливим рівень залишків пестицидів у  кінцевій продукції. Але з препаратами «Сингента» у нас таких проблем жодного разу не виникало — наша продукція відповідає вимогам законодавства країн імпортерів.

Окрім того, ми використовуємо Реглон®  Форте та Реглон® Ейр як гербіцид суцільної дії в  садах для боротьби з бур’янами в пристовбурових колах яблунь. І в цьому разі препарат показує велику ефективність.

Юрій Мазурик

Юрій МАЗУРИК, головний агроном СТОВ «Ратнівський аграрій» (Волинська обл.)

— Реглони ми застосовуємо, відколи співпрацюємо із компанією «Сингента» — майже десятиліття. Зокрема, Реглон® Супер застосовуємо як десикант на соняшнику, сої, ячменю, адже в нашій поліській зоні, де опадів випадає достатньо, без десиканта не обійтися. Тож обов’язково десикуємо всі посіви соняшнику, частково — сою та ячмінь (у низинах, щоб досягнути однакової вологості зерна, порівнюючи з посівами, розміщеними на горбах). Десикація нам економічно вигідніша, як порівняти з досушуванням насіння у сушарці, яке є доволі дорогим заходом.

Вносимо гербіцид у нормі 2 л/га і через тиждень насіння віддає вологу, причому цей процес відбувається поступово, а не так, як із генеричним препаратом — уніс і на другий день рослина стоїть чорна. Нам так не потрібно. Оригінальні препарати однозначно кращі за генеричні — з огляду на відсутність післядії, безпечність для культури. Оскільки оригінальний препарат працює повільніше, за цей час насіння ще й трохи набирає маси, таким чином збільшується врожайність. Ми користуємося десикантами й інших компаній, але частка Реглон® — найбільша, до 70%.

Користуватися Реглонами нам вигідно не лише через їхню ефективність, а й вигідну цінову політику компанії. Адже ми беремо участь у різноманітних програмах фінансових рішень «Сингенти», тож користуємося різними вигідними ціновими пропозиціями. Тож і нам економічно вигідно працювати із «Сингентою», і «Сингенті» — з нами.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ