Із сальмонелою можуть вправитися органічні кислоти
У бактерії Salmonella є свої особливості, знаючи які можна розробити схеми її контролю без застосування антибіотичних препаратів, пише журнал «Наше птахівництво».
Так, сальмонела належить до групи грамнегативних бактерій. Із таким типом бактерій можуть легко боротися коротколанцюгові органічні кислоти (мурашина, пропіонова, молочна, оцтова тощо).
Кислоти можуть бути в двох формах: чисті (недисоційовані) та у вигляді солей (іонний стан). Органічні кислоти в недисоційованому стані мають бактерицидну активність і здатні вбити бактерію. Коли ж використовують солі органічних кислот, їхня здатність знижувати рН зберігається, але вони втрачають свої бактерицидні властивості.
Для вирішення цієї дилеми розробили особливий носій – цитрат кальцію, який має дуже рихлу, пористу структуру і здатний поглинати рідини. У промислових умовах чисті рідкі органічні кислоти наносять на цитрат кальцію, й отримують інноваційний продукт із умістом чистих кислот понад 75%.
Додатковий позитивний ефект таких продуктів – зниження буферної місткості рецепту завдяки використанню цитрату кальцію, в якому засвоюваність кальцію втричі вище, ніж із вапняку. За високої буферної місткості корму виживають патогенні бактерії, отже, треба прагнути знизити її.
Нагадаємо, часто птиця залишається носієм сальмонели навіть після клінічного одужання.