Тваринництво

У І півріччі виробництво молока у промисловому секторі стабільне

У І півріччі виробництво молока у промисловому секторі стабільне

У І півріччі 2021 року виробництво молока в Україні скоротилося на 5,6% – до 4,32 млн тонн.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

У промисловому сегменті обсяги виробництва скоротилися лише на 0,5% проти січня-червня 2020 року – до 1,38 млн тонн. Це 32% від загальної кількості виробленого молока в Україні.

Натомість господарства населення за І півріччя 2021 року скоротили виробництво молока на 7,8%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, – до 2,94 млн тонн. На сегмент населення припадає 68% від загального обсягу молока, виробленого у січні-червні.

За словами аналітика Асоціації виробників молока Яни Лінецької, наразі галузь перебуває у стадії пікового виробництва.

«Хоча це вже не ті піки, що були раніше, – додала вона. – Позитивним і визначальним є той факт, що виробництво у промисловому секторі хоча й не росте, але тримається на стабільному рівні. Проте на тлі скорочення виробництва молока в присадибних господарствах на ринку вже досить тривалий час спостерігається дефіцит сировини, який впливає на зростання закупівельних цін на молоко. За прогнозами аналітиків, ціни на молоко намітили чіткий висхідний тренд».

Держстат зауважує, що дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Криму, Севастополя і частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Як повідомлялося, у червні умовна прибутковість виробництва молока була найнижчою за п’ять років.

Нагадаємо, «Молочний модуль» уже охоплює 13 областей України.