Техніка

SWIFTERDISC дав змогу досіяти пшеницю на перезволоженому ґрунті, – досвід

ФГ «Барда-2007» на Хмельниччині вирощує соняшник і кукурудзу, після яких лишається багато пожнивних решток, тому торік у господарстві вирішили придбати новий якісний дисковий лущильник. Зупинилися на SWIFTERDISC ХО 8000 F від BEDNAR.

Про це AgroTimes розповів Валерій Степанов (ФГ «Барда-2007»).

«Цей агрегат, крім якісного лущення й загортання пожнивних решток, дає змогу робити основний обробіток від 2 до 5 см, а також підготовку ґрунту на 12 см. Ми взяли його торік на осінній комплекс робіт і встигли обробити 1,6 тис. гектарів, а цієї весни вже зробили 1,7 тис. гектарів і якістю його роботи задоволені», – зазначив аграрій.

За його словами, на такій площі робочі органи ще не міняли, а сама техніка зручна в обслуговуванні, має тільки кілька точок змащування.

«Шукали такий агрегат, який зміг би працювати у перезволожених умовах, тому що торік у нашому регіоні був дощовитий. Крім того, кукурудзу збираємо пізно, коли ймовірність перезволоженості ґрунту зростає», – зауважив Валерій Степанов.

Обирали оптимальний варіант, щоб працювати можна було за різних умов. І торік, коли інша техніка вже не могла зайти в поле, цей агрегат дав змогу досіяти озиму пшеницю.

Завдяки U-­подібним коткам (так званий U­ring) бруд не залипає за підвищеної зволоженості. Як показує досвід, агрегат універсальний, бо і на сухому ґрунті також добре працює.

«Агрегатується SWIFTERDISC у нас із трактором New Holland Т8.390. Працюємо на швидкості від 12 до 14 км/год. Завдяки правильній конструкції агрегат не підстрибує і добре тримає задану глибину загортання решток. За день опрацьовуємо ним до 180 га, а якщо треба обробити великі масиви, то і 200 га. Тоді люди працюють у дві зміни», – додав фермер.

Нагадаємо, правильна конструкція забезпечує SWIFTERDISC стабільну роботу.