Техніка

Господарства з усієї України переконалися в ефективності дискових лущильників SWIFTERDISC

Мистецтво обробітку ґрунту BEDNAR

Мистецтво обробітку ґрунту BEDNAR

Господарства з усієї України переконалися на своїх полях в ефективності роботи дискових лущильників SWIFTERDISC

У виборі сільгосптехніки аграрії ставлять різні пріоритети: хтось хоче оптимізувати витрати на виробництво, комусь важлива насамперед якість роботи, хтось віддає перевагу надійності агрегата, ще комусь важливе співвідношення ціни та якості. А чи існує техніка, що відповідала б усім заявленим вимогам? У категорії дискових лущильників це однозначно SWIFTERDISC.

«SWIFTERDISC добре перемішує ґрунт і подрібнює рештки різних культур»

Юрій Стахов’як

Юрій Стахов’як, ТОВ «Щедра Нива» (Вінницька обл.)

Дисковим лущильником SWIFTERDISC ХО 8000 F від BEDNAR ми повноцінно відпрацювали два сезони. Обрали цього виробника, тому що техніка продуктивна, зручна в роботі, а сам агрегат зроблено дуже добротно з хорошого сплаву. Планували придбати Lemken Rubin або Horsch Joker, але зупинилися на SWIFTERDISC, зважаючи на співвідношення його ціни та якості.

Він агрегується у нас із трактором John Deere 8430. Працюємо на чорноземах на швидкості 14 км, тож за хорошої довжини гонів опрацьовуємо за зміну до 130 га. На такій швидкості він добре перемішує ґрунт і подрібнює рештки різних культур. Агрегат дуже продуктивний.

Для нас оптимальна глибина обробітку цим лущильником становить 5–6 см. Ширина агрегата — 7,5 метра, що якраз підходить під нашу тягову силу. За період експлуатації, а це 6,5 тис. гектарів оброблених площ, міняли тільки робочі органи — диски і підшипники на котках. Агрегат простий в експлуатації, тож потреби звертатися до сервісної служби не було.

«Завдяки правильній конструкції SWIFTERDISC
працює стабільно без ефекту підстрибування»

Олександр Гирик

Олександр Гирик, ТОВ АФ «Фортуна» (Кіровоградська обл.)

Дисковий лущильник SWIFTERDISC ХО 8000 F ми придбали минулої осені, тому встигли зробити ним невелику площу — передпосівний обробіток ґрунту під озиму пшеницю всього на 600–700 га, але вже можу сказати, що агрегат працює добре, ним у господарстві дуже задоволені.

Агрегується він у нас із трактором New Holland 300 к. с. Під сівбу озимини працювали на глибині 5–6 см на швидкості 10–12 км/год. Завдяки достатній вазі та правильній конструкції, де транспортна вісь розташована перед заднім котком, під час роботи агрегата немає ефекту підстрибування.

Ми працювали лущильником у суху погоду на чорноземі після соняшнику, де він себе добре проявив: дуже якісно подрібнює й перемішує пожнивні рештки. Після нього відразу приступили до сівби й лишилися дуже задоволені. Робочі органи ще не міняли, бо обробили ним невелику площу.

«Лущильник SWIFTERDISC добре працює на різних ґрунтах»

Валерій Якимчук

Валерій Якимчук, «Галекс Агро» (Житомирська обл.)

Коли в компанії виникла потреба купувати дискові лущильники, ми відвідали виставку в Ганновері. Придивлялися до різних європейських виробників, а зупинилися на BEDNAR, зважаючи на надійність і якість техніки цього виробника. Відтак двома дисковими лущильниками SWIFTERDISC ХО 8000 F користуємося вже шостий рік. Вони у нас обладнані баком для підсіву сидератів і досить активно експлуатуються. Хоч їхнє основне завдання — лущити стерню, ми ще навесні заробляємо ними розкиданий машиною компост, а після жнив — рослинні рештки й підсіваємо сидерати.

Працюємо на дерново­підзолистих ґрунтах, суглинках, супіщаних, чорноземів у нас практично немає. На різних ґрунтах SWIFTERDISC по­різному себе проявляє, але однозначно його перевагою є два ряди агресивних А­дисків, які зазвичай добре заходять у різні типи ґрунту.

Агрегатуються лущильники у нас із тракторами John Deere потужністю 200, 240 і 320 к. с. Оптимальна робоча швидкість — 12 км/год. Агрегат добре прилягає, немає ефекту підстрибування завдяки достатній вазі, і скомбінований він практично: кожна пара дисків має окрему стійку, яка амортизується на гумових подушках, і це також його перевага. За восьмигодинну зміну може зробити приблизно 70–80 га.

За час експлуатації міняли лише підшипникові вузли на дисках, які беруть на себе найбільше навантаження. Вони в нас, як правило, служать два сезони. Найшвидше зношуються на піщаних ґрунтах. Які б не були стійкі манжети, туди потрапляє пил і пришвидшує зношення. З доставкою запчастин немає проблем, тим більше що ми зазвичай завчасно замовляємо деталі. До слова, купуємо тільки оригінальні, бо вони служать довше, хоча на ринку пропонують багато дешевших замінників.

Наш агрегат не дуже любить вологий ґрунт, але його обладнано чистиками, які добре справляються зі своєю роботою у разі залипання.

За допомогою SWIFTERDISC готуємо ґрунт під різні культури — зернові, кукурудзу, сою, соняшник. Він добре розбиває грудку і прорізає ґрунт.

«Завдяки SWIFTERDISC досіяли озиму пшеницю, коли інша техніка вже не могла зайти в поле»

Валерій Степанов

Валерій Степанов, ФГ «Барда­-2007» (Хмельницька обл.)

Ми вирощуємо соняшник і кукурудзу, після яких лишається багато пожнивних решток, тому торік почали придивлятися до нового якісного дискового лущильника. Обирали між Horsch і BEDNAR і врешті зупинилися на SWIFTERDISC ХО 8000 F, тому що він крім якісного лущення й загортання пожнивних решток дає змогу робити основний обробіток від 2 до 5 см, а також підготовку ґрунту на 12 см. Ми взяли його торік на осінній комплекс робіт і встигли обробити 1,6 тис. гектарів, а цієї весни вже зробили 1,7 тис. гектарів і якістю роботи цього агрегата задоволені. На такій площі робочі органи ще не міняли. Машина зручна в обслуговуванні, має тільки кілька точок змащування. Шукали такий агрегат, який зміг би працювати у перезволожених умовах, тому що торік у нашому регіоні був дощовитий. Крім того, кукурудзу збираємо пізно, коли ймовірність перезволоженості ґрунту зростає. Обирали оптимальний варіант, щоб працювати можна було за різних умов, і не помилилися: торік, коли інша техніка вже не могла зайти в поле, цей агрегат дав змогу досіяти озиму пшеницю. Завдяки U­подібним коткам (так званий U­ring) бруд не залипає за підвищеної зволоженості. Як показує досвід, агрегат універсальний, бо і на сухому ґрунті також добре працює.

Агрегатується SWIFTERDISC у нас із трактором New Holland Т8.390. Працюємо на швидкості від 12 до 14 км/год. Завдяки правильній конструкції агрегат не підстрибує і добре тримає задану глибину загортання решток. За день опрацьовуємо ним до 180 га, а якщо треба обробити великі масиви, то і 200 га. Тоді люди працюють у дві зміни.

«Важливим критерієм у виборі SWIFTERDISC стало співвідношення ціни і якості»

Євген Поляков

Євген Поляков, ТОВ «Понори» (Чернігівська обл.)

Обираючи дисковий лущильник, ми на одному полі випробували п’ять агрегатів різних виробників, і SWIFTERDISC ХО 6000 F від BEDNAR сподобався найбільше. Одним із важливих критеріїв у виборі були ціна і якість. Користуємося ним тільки з минулої осені, але вже можу сказати, що агрегат хороший.

Агрегатується він у нас із трактором New Holland Т8 410. Працюємо на швидкості від 12 до 16 км/га залежно від площі й операції. В середньому за зміну обробляємо 60–70 га. Лущимо ним рештки після соняшнику, пшениці та кукурудзи, а глибина загортання залежить від культури. Якщо пшениця, то це 5–6 см, якщо соняшник чи кукурудза — 7–10 см.

«Лущильник SWIFTERDISC ефективний і на сухому ґрунті»

Володимир Чоков

Володимир Чоков, ФГ «Чокова» (Миколаївська обл.)

У виборі дискового лущильника ми керувалися насамперед співвідношенням ціни та якості, а тому зупинилися на SWIFTERDISC ХО 4500 F. Він, по суті, схожий за параметрами на дискатор від компанії Horsch, але дешевший і не менш якісний. Коли тестували агрегат, особливо нашу увагу привернув агресивний диск, який добре подрібнює та перемішує рослинні рештки на сухому ґрунті, а це ідеально підходить для наших умов господарювання.

Агрегатується лущильник у нас із трактором John Deere потужністю 170 к. с., і такої потужності трактора цілком вистачає для ефективного обробітку. Швидкість його роботи залежить від глибини обробітку та від культури, по якій працюємо. Готуємо ним площі після соняшнику, ріпаку й інших культур. За зміну цей агрегат опрацьовує до 30 га. Можна було б без проблем робити більше, але поля в нас розкидані територіально.

За шість років експлуатації агрегата міняли лише підшипники й половину дисків (після чотирьох років роботи). В експлуатації він дуже простий, тож на сервісі заощаджуємо — із заміною робочих органів справляємось самі.

«Зі SWIFTERDISC обробляємо до 150 га за зміну на нерівних полях»

Давід Ожюм’є

Давід Ожюм’є, власник ТОВ «Екотера» (Хмельницька обл.)

SWIFTERDISC XE 12000 ми придбали цієї весни й ще не встигли достатньо його випробувати, втім, перші враження дуже позитивні. На сьогодні обробили ним близько 1 тис. гектарів. У нас стоять агресивні А­диски, розміщені за системою Twin­Disc, тобто два диски на одній стійці. Вони добре і рівномірно подрібнюють й перемішують рештки за невеликого навантаження на трактор.

Дванадцятиметровий лущильник працював у нас із тракторами Case IH Magnum 380 і New Holland T8.435. Робоча швидкість — від 12 до 15 км/год, таким чином, обробляємо до 150 га за зміну. Це з тим, що поля в нас нерівні.

Цього року працювали після кукурудзи перед сівбою ярого ячменя, а також після соняшнику перед соєю на досить вологому ґрунті, втім, залипання бруду на котках не було — вони обладнані спеціальними чистиками, тож агрегат добре себе показав.

Цікаво спробувати його ще і в роботі на більш ущільненому ґрунті відразу після жнив (наприклад, після пшениці чи ріпаку).

«Лущильник SWIFTERDISC зі своїми завданнями справляється на відмінно»

Володимир Школовой

Володимир Школовой, «Фрідом Фарм Терра» (Запорізька обл.)

Наша компанія користується дисковим лущильником SWIFTERDISC XO8000F, який агрегатується з трактором New Holland Т8 390. Зі своїми завданнями агрегат справляється на відмінно, зважаючи, що ми господарюємо переважно на важких ґрунтах (переважно суглинки). Коли ґрунт вологий, на котки часом налипає бруд. Коток обладнано чистиками, які справляються з цією проблемою, тож ми розуміємо, що це питання тільки в особливості ґрунту, а не в лущильнику.

За зміну SWIFTERDISC опрацьовує від 120 до 150 га. Працюємо ним після ранніх зернових, соняшнику, сої. Глибина обробітку залежить від того, під яку культуру готується поле. Якщо це передпосівний обробіток, то глибину виставляємо трохи більшу, якщо лущення стерні — меншу.

Цієї осені плануємо повністю поміняти комплект дисків, тому що зносилися. А в перспективі хочемо придбати дискову борону від Bednar, адже ця техніка надійна, якісна.

«За період експлуатації SWIFTERDISC жодного разу не довелося ремонтувати»

Олександр Михайлюк

Олександр Михайлюк, СТОВ «Вікторія» (Тернопільська обл.)

Три роки тому після демопоказу ми придбали лущильник SWIFTERDISC XO 6000 F і жодного разу не пошкодували. Він якісно подрібнює і заробляє рештки на 5–7 см, а також за потреби загортає міндобрива. Працюємо лущильником перед основною підготовкою ґрунту: проходимо ним поле відразу після збирання врожаю, а потім здійснюємо оранку або глибоке дискування.

Агрегатується він у нас із трактором Case IH Magnum 340, у парі з яким іде на швидкості 8–10, максимум — 12 км/год, залежно від площі та рельєфу поля, адже в нас переважає горбиста місцевість. Незалежно від швидкості та рельєфу агрегат працює стабільно, не підстрибує і тримає глибину. Добре працює на зволоженому ґрунті або за рясної роси. Коли ж бачимо, що ґрунт перезволожений, то його в поле не заганяємо.

За зміну лущильник проходить від 80 до 100 га залежно від типу ґрунту та, знову ж таки, рельєфу. Працюємо переважно по зернових культурах — пшениці та ячменю і за три роки роботи агрегат жодного разу не довелося ремонтувати.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ