Техніка

Лущення стерні закладає базу для подальших операцій, готуючи ґрунт до розпушування, оранки або передпосівного обробітку

Практика лущення

Практика лущення

Лущення стерні закладає базу для подальших операцій, готуючи ґрунт до розпушування, оранки або передпосівного обробітку.

Післяжнивний обробіток має на меті кілька цілей: подрібнення і перемішування з ґрунтом рослинних решток, провокування проростання падалиці та бур’янів, підготовку до основного обробітку і навіть закриття вологи залежно від фактичного стану полів. Для цієї операції застосовують дискові та лапові агрегати, проте у дискових є кілька переваг: вони здатні подрібнювати рештки, не утворюють великих грудок і можуть працювати в більшому діапазоні ґрунтових і погодних умов.

Коли краще

Обирати терміни лущення практично не доводиться — краще це робити одразу після збирання. Агрономи радять запускати лущильники одразу за комбайном протягом доби. Так можна захопити залишкову вологу, яка допоможе з проростанням падалиці та бур’янів. Це в сухий рік. Якщо ж вологи достатньо, тут агрономи можуть обирати зручніший час, коли навантаження на механізаторів дещо зменшується. Окрім вологи існує ще один обмежувальний чинник — терміни. Коли після пшениці потрібно терміново готуватись до сівби ріпаку, часу на очікування може взагалі не бути. Це саме стосується і сівби озимої пшениці на полях після соняшнику. Отже, маємо першу глобальну вимогу до лущильників — можливість працювати у сухих і вологих умовах із різними типами та кількістю рослинних решток.

Наступні вимоги полягають у якісному перемішуванні рослинних решток і утворенні грудок мінімальних розмірів. Якщо ж лущильник лишає по собі неякісний агрофон, це ускладнює проростання падалиці й бур’янів. Вони «проявляться» пізніше — після основного обробітку або сівби наступної культури.

Універсальність ґрунтообробних агрегатів є додатковою перевагою. Це зменшення інвестицій і спрощення експлуатації. Механізаторам не потрібно запам’ятовувати особливості різних машин, коли доводиться працювати тільки з однією.

Отже, у певний момент часу аграрії мають знайти такий агрегат, який відповідав би всім вимогам. І хоча на ринку є багато пропозицій, фактично хороших агрегатів насправді мало. І кожна з них має певні особливості, які можуть не відповідати умовам, технологіям, сівозміні тощо. Навіть ціна може стати вирішальним чинником.

Прикладом справді вдалого агрегата для лущення стерні й не тільки є дискатор BEDNAR SWIFTERDISC. Він уже не перший рік на ринку, і його особливості добре відомі. Це багатофункціональний дисковий агрегат, здатний працювати у широкому діапазоні умов. І тут краще зупинитись на прикладах реального використання в Україні.

Замість оранки

Олександр Луговий, директор фермерського господарства «Луговий», розташованого у Харківській області, розповів, що в певний момент вирішив відмовитись від оранки. Зміна технології потребувала нових ґрунтообробних знарядь: глибокорозпушувача і дискатора. І якщо з глибокорозпушувачем особливих питань не виникло, вибір дискового агрегата був значно складнішим.

Олександр Луговий

«Нам було потрібне знаряддя, яке працювало б як після збирання врожаю по пожнивних рештках, так і виконувало б передпосівну підготовку ґрунту.

Розглядали кілька варіантів дискових агрегатів, і в результаті придбали BEDNAR SWIFTERDISC із шириною захвату 5 м. Агрегат поставила компанія АМАКО. Дискатор показав хорошу якість обробітку наших полів після різних культур, крім того, ціна нас також влаштувала.

Агрегат працює з трактором NewHolland 7060 потужністю 210 к. с. Передпосівний обробіток робимо на глибину до 5 см, лущення стерні — до 8 см. Витрати пального становлять 5–8 л/га — залежно від стану ґрунту, вологості, кількості решток й інших чинників. Зазвичай працюємо без поспіху, тому за зміну вдається обробити 15–28 га. Робоча швидкість становить 14 км/год, але механізатори намагаються розганятись до 16–17 км/год. Загальний наробіток за сезон становить близько 1000 га, і за ті два роки, що агрегат працює в господарстві, особливого зношення робочих органів поки що не спостерігається. Загалом по роботі можна сказати, що операції лущення і передпосівного обробітку дискатор виконує відмінно. Навіть сусіди, які брали агрегат на свої поля, також лишились повністю задоволеними».

Для посухи й мокроти

У фермерському господарстві «С. Веселий Кут», що на Черкащині, виникла потреба замінити дискові агрегати, що застаріли морально і фізично. Підприємство не отримувало потрібну якість обробітку ґрунту й відповідно шукали сучасний ефективний дискатор, який можна було б використовувати для різних цілей і в різних умовах. Керівник підприємства Ігор Стеценкоподілився власним досвідом:

Ігор Стеценко

«Чому обрав SWIFTERDISC? По-перше, тут оптимальне співвідношення якості й вартості. Розглядав різні варіанти, але цей, на мою думку, є оптимальним. Коли купував, ще лишались певні сумніви, але перший сезон показав, що агрегат добре працює навіть у самих несприятливих умовах.

Агрегат працює як лущильник на глибину 4–5 см, а також як дискова борона, виконуючи основний обробіток на глибину до 12 см. Наприклад, коли після соняшнику сіяли сою, на одній частині полів робили оранку, на іншій — працювали тільки агрегатом SWIFTERDISC. Так різниці в сходах і урожайності не було взагалі.

У вологих умовах агрегат показує хорошу якість. Прикладом може бути минулий рік. Культиватори працювати не могли — забивались, а SWIFTERDISC зміг впоратись із роботою. Незважаючи на те, що його також іноді доводилось чистити, він підготував поле під сівбу, і сівбу озимої пшениці вдалось виконати вчасно.

Також була ситуація, коли після збирання кукурудзи не могли нормально орати. Але запустили спочатку SWIFTERDISC, і після нього оранка була виконана ідеально. Жодних рослинних решток на поверхні поля не лишилось.

Агрегат працює з трактором NewHolland 7060 потужністю 210 к. с. Для 5-метрового агрегата в умовах важких ґрунтів такої потужності достатньо. У сусідів із таким трактором працює 6-метровий агрегат, проте у них дещо легші ґрунти. Наприклад, нині наш SWIFTERDISC лущить стерню ріпаку, і поля досить вологі після дощів. Тому абсолютно не жалкую, що придбав саме 5-метрову модель».

Підготуватись до сівби

У Сергія Рябого, заступника голови СФГ «Дружба» у Черкаській області, виникло інше завдання: потрібно було швидко готувати поля до сівби озимої пшениці. У підприємстві були схожі агрегати, але вони не могли швидко і водночас якісно попрацювати з рештками та підготувати ґрунт до осінньої посівної. Коли компанія «Агроресурс» запропонувала дискатор SWIFTERDISC, вирішили його придбати.

Сергій Рябий

«Наш 6-метровий агрегат SWIFTERDISC працює з тракторами John Deere 8430 або 7930. Працюємо на глибині 5–7 або 12–14 см залежно від завдання. Витрати пального в середньому становлять 7 л/га. Зазвичай дисковий агрегат працює після збирання пшениці, ячменю, соняшнику і кукурудзи. Якщо рослинних решток багато, доводиться працювати у 2–3 сліди. Цього цілком достатньо, щоб у поле заходила сівалка. Після зернових культур достатньо одного проходу, якщо планується подальша обробка. А так, щоб одразу можна було сіяти, потрібно зробити два проходи.

За світловий день встигаємо обробити до 50 га. Загальне напрацювання за два роки — близько 3000 га. Агрегат простий у налаштуванні й, що важливо, може працювати у вологих умовах. Достатньо підійняти передні розрівнювачі, щоб не горнуло рештки й ґрунт».

На різну глибину

Справді широкий діапазон умов роботи дискатор SWIFTERDISC показав у ФГ «Аграрник 2014». Керівник підприємства Володимир Іваненко розповів, що їх 3-річний досвід експлуатації 8-метрового дискатора був успішним у самих різних умовах.

Володимир Іваненко

«Ми придбали наш SWIFTERDISC у компанії АМАКО. Вони запропонували нам демонстраційну модель, ми подивились, як вона працює, і дуже швидко уклали угоду. Агрегат працює як на післяжнивному лущенні стерні, так і на підготовці полів до сівби озимих культур. При чому він здатен працювати як на мінімальну глибину у 2–3 см, так і на максимальну 12–14 см. Наприклад, торік склались підходящі погодні умови для сівби ріпаку — пішов дощ, і в ґрунті з’явилась необхідна кількість вологи. Ми відразу запустили SWIFTERDISC, який виконав передпосівну підготовку ґрунту на глибину 3 см. У результаті отримали максимально рівномірні сходи й хороший урожай ріпаку цього року.

Також торік працювали після соняшнику та кукурудзи — важкі дискові агрегати не могли зайти через підвищену вологість. Диски заглибили на 10 см і зробили по два проходи. Після цього відпрацював глибокорозпушувач, що разом замінило основний обробіток.

Навесні намагаємось не працювати: ґрунти важкі, виникає значне ущільнення. Хоча по необроблених полях цього року агрегат відпрацював чудово — двох проходів вистачило, щоб запустити сівалку й посіяти соняшник.

SWIFTERDISC добре показав себе у вологих умовах. У нас є схожі агрегати інших виробників, але вони взагалі не здатні працювати навіть за мінімальної вологості. Тут лише коток може забитись, а диски працюють без нарікань. Торік, незважаючи на дощі, саме завдяки агрегату SWIFTERDISC вчасно посіяли озиму пшеницю».

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ