В Одеській області випробовують органічну систему захисту для винограду
У господарстві «Він’с», що вирощує столовий виноград на 12 га, на частині виноградників третій рік поспіль випробовують органічну систему захисту рослин.
Про це в коментарі AgroTimes розповіла Тетяна Шмаглюченко, співзасновниця ПВКП «Він’с».
«Вирощування винограду – виробництво неекологічне, – зауважила вона. – Виноград привабливий для значної кількості шкідників, його дуже люблять збудники грибних захворювань. Тому кожні 1–2 тижні доводиться обробляти рослини. Це спонукало нас на новому винограднику випробувати органічну систему захисту. Два роки ми тестували її на зелених частинах рослин, а цього сезону сподіваємося випробувати на першому товарному врожаї, адже рослини входять у плодоношення. На тестовій ділянці ми використовуємо лише ті добрива та засоби захисту рослин, як дозволені сертифікаційним органом «Органік Стандарт». За результатами експерименту будемо ухвалювати рішення, що робити далі: проводити сертифікацію винограднику за органічними стандартами чи все-таки застосовувати комбіновану схему захисту: хімічні засоби захисту плюс біологічні».
За словами фермерки, у другій фазі вегетації в господарстві на всіх плодоносних насадженнях використовують виключно біологічний захист, адже термін очікування після застосування хімічних ЗЗР надто довгий.
Читайте також: Виноградники, що добре провітрюються, потребують менше обробок