Три поради як запобігти вершкуванню напівдетермінантних томатів
Для запобігання вершкуванню томатів нормують навантаження на першу кисть, забезпечують стабільне азотне живлення в період цвітіння 3-5 китиці, та залишають пасинок заміщення.
Про це повідомив Андрій Сербінов, менеджер компанії «Сингента»» на ютубканалі «Овочі. Смак упіху».
За його словами, залежно від гібриду напівдетермінантного томату, процес вершкування починається від цвітіння 3-4 китиці.
«Напівдетермінантні томати формують китицю через два листка, а в подальшому, при наростанні навантаження – через кожний листок. Це одна з провокацій, яка може давати вершкування рослин», – сказав Андрій Сербінов.
Спеціаліст показав, як у період цвітіння 3-ї китиці нормують першу китицю. На ній залишають максимум 6 плодів однакового розміру, тим самим забезпечуючи стабільний розвиток рослини від цвітіння 3-ї до 5-ї китиці.
Він порадив, що в цей період зменшують підживлення калієм, або застосувати комплексні добрива з рівною формулою. А також застосовують позакореневі підживлення кальцієвою селітрою, вносять антистресанти у випадку погіршення погодних умов і разово вносять аміачну селітру для стабілізації.
«Третій елемент запобігання вершкуванню: залишити страховочний пагін на рівні з основною головою. У випадку вершкування точки росту цей пагін заміщуватиме основний», – підсумував Андрій Сербінов.
Читайте також: На V-подібних шпалерах отримують до 31 кг томатів з квадратного метра