Агрономія

У виборі протруйника насіння зернових слід враховувати попередника

У виборі протруйника для насіння зернових культур – пшениці, ячменю, жита та вівса – потрібно звертати увагу на попередника, спосіб обробітку ґрунту та аналіз насіння.

Про це AgroTimes розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group.

Кореневі та прикореневі гнилі є небезпечними збудниками, які уражають більшість культур.

Наявність патогенів у ґрунті залежно від попередника (основні патогени у ґрунті та на рослинних рештках):

  • колосові – фузаріози, потіум, піренофороз, септоріоз, пліснявіння насіння, ризоктоніоз, гельмінтоспоріоз;
  • кукурудза – фузаріоз, пітіоз, ризоктоніоз, пліснявіння насіння;
  • соняшник – альтернаріоз, пітіум;
  • цукровий буряк – фузаріози, пітіум, альтернаріоз, пліснявіння насіння;
  • картопля – ризоктоніоз, фузаріози, пітіум;
  • багаторічні трави – фузаріоз;
  • ріпак – фузаріоз, пітіум, ризоктоніоз;
  • соя, горох – фузаріоз, пліснявіння насіння, ризоктоніоз.

«Шкідливість кореневих і прикореневих гнилей сильно залежить від обробітку ґрунту і попередника», – зазначив Сергій Хаблак.

Нагадаємо, протруєння насіння окупається фермеру невеликими втратами врожаю зерна. Раніше повідомлялося, як протруєне насіння може спричинити загибель бджіл.