У виборі протруйника насіння зернових слід враховувати попередника
У виборі протруйника для насіння зернових культур – пшениці, ячменю, жита та вівса – потрібно звертати увагу на попередника, спосіб обробітку ґрунту та аналіз насіння.
Про це AgroTimes розповів Сергій Хаблак, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group.
Кореневі та прикореневі гнилі є небезпечними збудниками, які уражають більшість культур.
Наявність патогенів у ґрунті залежно від попередника (основні патогени у ґрунті та на рослинних рештках):
- колосові – фузаріози, потіум, піренофороз, септоріоз, пліснявіння насіння, ризоктоніоз, гельмінтоспоріоз;
- кукурудза – фузаріоз, пітіоз, ризоктоніоз, пліснявіння насіння;
- соняшник – альтернаріоз, пітіум;
- цукровий буряк – фузаріози, пітіум, альтернаріоз, пліснявіння насіння;
- картопля – ризоктоніоз, фузаріози, пітіум;
- багаторічні трави – фузаріоз;
- ріпак – фузаріоз, пітіум, ризоктоніоз;
- соя, горох – фузаріоз, пліснявіння насіння, ризоктоніоз.
«Шкідливість кореневих і прикореневих гнилей сильно залежить від обробітку ґрунту і попередника», – зазначив Сергій Хаблак.
Нагадаємо, протруєння насіння окупається фермеру невеликими втратами врожаю зерна. Раніше повідомлялося, як протруєне насіння може спричинити загибель бджіл.