Агрономія

Для отримання гарантованого врожаю найважливіше - отримати здорові захищені сходи

Акцент на стартовий захист посівів

Акцент на стартовий захист посівів
Результати аналізування ураження насіння рулонним методом

Для отримання гарантованого якісного врожаю найважливіше завдання для господаря — отримати дружні здорові захищені сходи культури. Адже «промахи», допущені саме у фазі сходів рослин, практично неможливо виправити ніякими наступними агротехнічними заходами.

Науково доведено, що через насіння можуть розповсюджуватися збудники 60% усіх небезпечних хвороб, які призводять як до зниження посівних якостей самого насіння, так і до зменшення далі продуктивності рослин. Саме тому правильний вибір ефективного протруйника забезпечує одержання високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур. Додайте ще домінування у сівозмінах наших господарств зернових колосових, кукурудзи (рештки якої є джерелом фузаріозної інфекції), різке зниження або повне ігнорування внесення меліорантів, макро- і  мікроелементів, розбалансування по окремих елементах живлення, використання протруйників низької якості — це все створює умови для накопичення ґрунтової інфекції, розвитку кореневих гнилій.

Європейські вимоги до якісного фунгіцидного протруйника — біологічна ефективність на рівні 97–98% проти летючої сажки, як мінімум 80–90% проти альтернаріозу, гельмінтоспоріу, пліснявіння насіння та мінімум 70% — фузаріозної інфекції. Зрозуміло, що тільки науково обґрунтоване поєднання кількох діючих речовин в одному протруйнику забезпечить від комплексного ураження цими хворобами.

Фахівці VITAGRO PARTNER рекомендують агровиробникам звернути увагу на фунгіцидний протруйник покращеної формуляції BAYTON Сет (ципроконазол, 6,3 г/л + дифеноконазол, 30 г/л), що забезпечує контроль практично всіх хвороб насіння, проростків і сходів зернових культур. Діюча речовина дифеноконазол у суміші з ципроконазолом застосовується для обробки насіння ячменю ярого, пшениці в захисті від усіх видів сажкових хвороб, гельмінтоспоріозної, фузаріозної кореневих гнилей і пліснявіння насіння — з нормою витрати 1 л/т. Дифеноконазол — набагато менш розчинна речовина, має системну дію, завдяки чому забезпечує тривалий захист від хвороб кореневої системи, стебла та колоса. Ципроконазол — високорозчинна речовина, завдяки чому має швидку системну дію у захисті від хвороб, що передаються з насінням, а також забезпечує надійний захист швидкорослих молодих тканин.

Ще один з ефективних протруйників, який уже заслужив довіру у виробничників — фторовмісний протруйник BAYTON Тевірон (флутріафол, 30 г/л + тіабендазол, 45 г/л). Ефективно контролює не лише насіннєву інфекцію зернових культур, а й ґрунтову. Застосовують проти сажкових хвороб, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, пліснявіння насіння — з нормою витрати 1,8 л/т. Тіабендазол — діюча речовина системної дії (група бензимідозоли), яка зупиняє процеси поділу клітин патогену. Добре діє проти збудників сажкових хвороб, а також проти кореневих гнилей (гельмінтоспоріозної та фузаріозної). Флутріафол внаслідок активного переміщення в молоді органи проростка захищає культуру від хвороб вегетативних органів на перших етапах росту й розвитку рослин. BAYTON Тевірон легко поглинається насінням, тому він не осипається з насіння і не утворює пил.

Щодо шкідників зернових колосових культур, то слід наголосити — за  характером пошкодження рослин у певний період вегетації їх поділяють на групи «прямої» та «опосередкованої» шкідливості. Тобто одні з  них пошкоджують висіяні пророслі насінини, підземну частину стебла, зародкові й вузлові корені, інші — обгризають листки та стебла, висмоктують сік, пошкоджують зерно в колосі. Науковці VITAGRO PARTNER рекомендують інсектицидний протравник із діючою речовиною Клотіанідин, представник BAYTON Такер (клотіанідин, 600 г/л) — із системною пролонгованою дією для боротьби з комплексом ґрунтових і наземних шкідників сходів у посівах пшениці, кукурудзи, соняшнику та цукрового буряку шляхом протруювання насіння. Як й інші неонікотіноіди, клотіанідин є інсектицидом контактної, кишкової та системної дії, ефективний проти сисних комах, зокрема з родини твердокрилих (Coleoptera), рівнокрилих (Homoptera) і двокрилих (Diptera). Клотінадин починає діяти негайно після застосування, в той час як його попереднику — тиаметоксаму потрібен час, щоб метаболізуватися до клотіанидина.

Заслуговує на увагу також протруйник BAYTON Локер (тіаметоксам, 350 г/л) — системний інсектицидний протруйник для захисту цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, ріпаку, картоплі, льону, сорго й інших культур від ґрунтових і посходових шкідників (протягом 6–8 тижнів) — жуків, парші, мух і жужелиці. Крім того, тіаметоксам забезпечує відсутність негативної дії на посівні якості насіння (зокрема й того, яке зберігалося протягом року після обробки), а також «Вігор»- ефект — препарат стимулює та покращує загальну стресостійкість рослин, які проростають.

Фахівці компанії VITAGRO PARTNER із задоволенням готові надати рекомендації з питань захисту культур.

Микола СУЧЕК, кандидат с.-г. наук, керівник насіннєвого відділу Vitagro Partner

vitagro-partner.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ